ŽIGMANOV – VUKOSAVLJEVIĆU: Umesto o Tesli posveti se očuvanju hrvatske baštine u Srbiji

ŽIGMANOV – VUKOSAVLJEVIĆU: Umesto o Tesli posveti se očuvanju hrvatske baštine u Srbiji

13/08/2019 Off By BERB

 

Lider vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov pozvao je ministra kulture u Vladi Srbije Vladana Vukosavljevića da se više posveti očuvanju hrvatske kulturne baštine u Srbiji umesto Nikoli Tesli, koji je proteklih dana izazvao nova sporenja Beograda i Zagreba.

 

Vukosavljević je u optužio Hrvatsku da prisvaja Teslu jer planira da ga predstavi kao svog naučnika na EXPO-u u Dubaiju 2020.

-Sa žaljenjem pratimo začuđeni, ničim izazvan interes ministra kulture i informiranja Vladana Vukosavljevića o Nikoli Tesli, Srbinu iz Hrvatske, njegovom statusu i funkcijama koje on ima u suvremenim kulturnim praksama u Hrvatskoj, državi u kojoj su politički predstavnici srpske zajednice dio vladajućih struktura – izjavio je Žigmanov.

Predsednik Demokratskog saveza saveza Hrvata u Vojvodini i poslanik u Skupštini Srbije smatra da ministrova “nacionalna ekskluzivnost i ostrašćenost” neće pridoneti potrebnoj normalizaciji odnosa između Hrvatske i Srbije.

-S druge strane, građani hrvatske nacionalnosti u Srbiji više bi voljeli čuti od srbijanskog ministra kulture, recimo, koje su sve aktivnosti i s koliko financijskih sredstava bile poduzete na planu očuvanja ovdašnje hrvatske materijalne kulturne baštine, napose sakralne, budući da je jedan broj katoličkih crkava u izuzetno lošem stanju“, rekao je Žigmanov.

Ministarstvo kulture i informiranja Srbije saopštilo je u petak da najoštrije osuđuje “nedopustiv pokušaj Hrvatske da prisvoji naučnika i inovatora Nikolu Teslu, kojeg celokupna svetska javnost prepoznaje i pamti kao Srbina koji je veliki deo života proveo u Americi – reagujući tako na najavu da će se Hrvatska na izložbi EXPO 2020. u Dubaiju predstaviti kao zemlja inovativnih projekata, ideja izuma i velikih umova koji su postigli svetsku prepoznatljivost među kojima je i Nikola Tesla

Hrvatska enciklopedija za Nikolu Teslu navodi da je bio američki i hrvatski izumitelj srpskog porekla. Tesla je rođen u Hrvatskoj, u Hrvatskoj se školovao i iz Hrvatske je otišao dalje u svet – u Austriju, Češku, Mađarsku, Francusku i zatim u Sjedinjene Američke Države.

Vukosavjević je uzvratio da je Tesla rođen 1856. u selu Smiljanu “u Austrijskom carstvu, u okviru područja koje se zvalo ‘Vojna Krajina’ i koje je, skoro isključivo, bilo naseljeno Srbima“, i da mu je otac bio pravoslavni sveštenik, a kršten je u srpskoj pravoslavnoj Crkvi Svetih Petra i Pavla u Smiljanu.

Vukosavljević je pitao “kako je Srbin, rođen u austrijskoj carevini, u okviru Vojne krajine, u vremenu kada od države Hrvatske nema ni nagoveštaja, zanimljivim pseudoistorijskim inženjeringom, postao ’hrvatski izumitelj’?“(Agencije – foto Vijesti.hr)♦