RUSIJA: Roskomnadzor traži da sajt Jutjub ne emitije vesti o protestima u Moskvi

RUSIJA: Roskomnadzor traži da sajt Jutjub ne emitije vesti o protestima u Moskvi

12/08/2019 Off By BERB

 

Ruska agencija za nadzor medija (Roskomnadzor) zatražila je od američke kompanije Gugl da preduzme mere kako bi sprečila svoj sajt Jutjub (YouTube) da omogućava korisnicima da šalju informacije o neodobrenim protestima u Rusiji.

Potez agencije Roskomnadzor uslijedio je poslije više nedjelja subotnjih demonstracija u Moskvi zbog odbijanja kandidatura nekih opozicionih i nezavisnih političara za izbore za moskovsku skupštinu 8. septembra.

Roskomnadzor je danas saopštio da se žalio Guglu na neodređene “strukture” koje navodno koriste kanale Jutjuba za slanje obavještenja o neodobrenim protestima, “uključujući skupove čiji je cilj ometanje izbora”.

Ako se Gugl ne pozabavi tim pitanjem, to će biti smatrano miješanjem u unutrašnja pitanja Rusije i Moskva će imati pravo na kontra mere, navela je ruska agencija.

Na prekjučerašnjem protestu uhapšeno je više od 200 osoba, pošto su se neki učesnici protesta premestili u centar grada. Na protestima održanim prethodna dva vikenda uhapšeno je oko 1.400 i 1.000 demonstranata&Agencije _ foto Jutub).♦