BEN HODGES: Rusija destabilizuje Balkan

BEN HODGES: Rusija destabilizuje Balkan

02/08/2019 Off By BERB

 

Isporuka Srbiji ruskih oklopnih vozila pokazuje težnju Rusije da stvori nestabilnost na Balkanu – izjavio je za Glas Amerike general Ben Hodges, bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi.

– Više je nego jasno da nemaju interesa da pomognu Srbiji i njenim susedima da nađu mirno rešenje za izazove. Rusija će učiniti sve da spreči integrisanje Srbije i zapada – uprkos želji miliona građana Srbije – rekao je gneral.

Deset ruskih oklopnih vozila koja su donirana vojsci Srbije, predstavljena su u ponedjeljak u Nišu.

Transport Dunavom sprečila je Rumunija koja je članica EU i NATO-a.

Ruska vozila su do Srbije stigla preko Mađarske, koja je odobrenje za prolaz objasnila tvrdnjom da su transportovana civilnim, a ne vojnim avionom.
Hodges je o postupku Mađarske rekao da “Mađarska može biti snažan zagovornik mira ukoliko odbaci napore Ruske federacije da između nas umetne klin”.

Iz NATO alijanse, na pitanje Glasa Amerike povodom dopremanja ruskih vozila, stigao je odgovor da Alijansa u potpunosti uvažava suvereno pravo svih država, uključujući i Srbiju, da biraju sa kim će sklapati političke i sporazume iz sfere bezbednosti.

Srbija je 2014., pre pet godina, otpočela pregovarački proces o članstvu u EU. Istovremeno, održava bliske odnose s Ruskom federacijom – koja rukovodstvu Srbije pruža podršku u vezi sa spoljnopolitičkim pitanjima čije se rešavanje kosi sa sugestijama zapadnoevropskih partnera Srbije(VOA).♦