BNV: Zahtev vladi – 28 septembar praznik Bošnjaka

BNV: Zahtev vladi – 28 septembar praznik Bošnjaka

17/07/2019 Off By BERB

 

Predsednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić uputila je zahtev predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić u kojem je zatražila da Republički Savet za manjine na prvoj sledećoj sednici potvrdi odluku Veća o proglašenju 28. septembra za novi nacionalni praznik Bošnjaka, saopšteno je iz tog predstavničkog tela Bošnjaka u Srbiji, prenosi turska agencija Anadolija (AA).

 

Bošnjačko nacionalno vijeće je na svojoj poslednjoj sednici donelo odluku da 28. septembar proglasi za nacionalni praznik koji će nositi naziv “Dan Bošnjaka”.

Podseća se da je na zasedanju Prvog svebošnjačkog sabora, održanom u Sarajevu, 28. septembra 1993. godine, usvojena Deklaracija o vraćanju imena Bošnjak umjesto dotadašnjeg naziva “musliman”.

Kako se ističe ovaj datum je prihvaćen od svih Bošnjaka i zvanično se obeležava kao Dan Bošnjaka u svim novonastalim državama u kojima Bošnjaci žive posle raspada bivše SFRJ, izuzev u Republici Srbiji.

Bošnjaci u Srbiji pored ovog praznika obeležavaju i 11. maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave, 11. juli – Dan sjećanja i 20. novembar – Dan Sandžaka.

Dodaje se i da Bošnjačko nacionalno vijeće posebnu pažnju poklanja i sećanju na 13. i 14. avgust 1917. godine kada je doneta Sjenička rezolucija, kao i na 25, 26. i 27. oktobar 1991. kada je sproveden referendum o autonomiji Sandžaka(press – foto AA).