PENDAROVSKI: EU ne ispunjava obećanje

PENDAROVSKI: EU ne ispunjava obećanje

16/07/2019 Off By BERB

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je u ponedjeljak u intervjuu za Radio televiziju Crne Gore (RTCG) kako nije zadovoljan brzinom kojom zemlje Zapadnog Balkana idu prema članstvu u EU ocjenivši da EU mora biti odlučnija po pitanju proširenja.

“Nadam se da će proces proširenja ići brže. Koja je to poruka za nas u Severnoj Makedoniji koji još nismo počeli pregovare o proširenju, ako Crna Gora pregovara sedam godina i još nema svetla na kraju tunela. Što da ja kažem mojim građanima u Severnoj Makedoniji koliko će ovo trajati, 15 do 20 godina”, rekao je Pendarovski za RTCG

Iako se očekivalo da će Severna Makedonija i Albanija na sastanku čelnika zemalja EU koji je održan sredinom juna u Luksemburgu dobiti datum početka pregovora ta odluka je odgođena za oktobar zbog podeljenosti u EU oko tog pitanja.

“Ispunili smo sve što su tražili od nas, uključujući i teške kompromise i sada je na Evropi da ispuni ono što je obećala”, poručio je Pendarovski.

Severna Makedonija, kako je ranije najavio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, mogla bi na Sammitu NATO-a u Londonu 4. decembra da postane 30. članica tog vojnog saveza(Agencije).