POSETA: Zašto se Makron nije sastao sa srpskom opozicijom?

POSETA: Zašto se Makron nije sastao sa srpskom opozicijom?

15/07/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Više od sat i po čekali su francuski i srpski novinari da predsednici Aleksandar Vučić i Emanuel Makron završe razgovor u četiri oka i dođu na konferenciju za medije. Kad su stigli, sve im je bilo oprošteno, jer sesvim novinarima dopalo sto se govorilo na srpskom i francuskom (ne engleskom) jeziku.

Vučić je odmah objasnio zašto smo čekali:
-Imali smo dug razgovor. Ni sa kim do sada nisam razgovarao tako dugo u četiri oka. Nikada nisam vodio ni tako iskren razgovor. Dotakli smo sve teme, naročito KiM. Molio sam ga da nam pomogne na ptu za EU, ali i u rešavanju kosovskg problema. Ja nisam sanjar i ne verujem u nemoguće stvari. Znam da je za njega Kosovo priznata zemlja, ali znam i to da nam on može pomoći.

 

Makron je govorio o vekovnom prijateljstvu koje spaja Francusku i Srbiju i da je baš zbog toga Francuska dužna da pomogne Srbiji:

-Našim bilateralnim odnosima potrebna je nova dinamika i na tome upravo radimo. Više od 11.000 naših ljudi radi u Srbiji. Lane je Francuska bila jedan od najvećih investitora u Srbiji, kada se računa i beogradski aerodrom. Srbija je jedna velika evropska zemlja. Ja ovo kažem otvoreno, dok neki misle da je ovo mesto mešan predeo. Ali, ja mislim da 28 zemalja EU treba da reše svoje unutrašnje probleme, pre nego što uđe Srbija. Zato moramo da požurimo. EU mora da se reformiše, kako bi bil spremna da primi Srbiju.

 

Makron je napravio kompliment Vučiću: “Vi ste sposobni da branite integritet svoje zemlje, ali i da pravite kompromise sa susednim državama. Zato smo dužni da vas podržimo. Francuska je premna da podrži obnvu dijalloga Beograda i Prištine. Svi će morati po malo da popuste”.

Novinar francuskog dnevnika Mond pitao je Makrona zašto je odbio da se danas sastane s opozicijom i da primi na razgovor Dragana Đilasa.

Makron se elegantno izvukao odgovorm da je molbu za razgovor dobio tek jutros, kada je već krenuo na put i bilo je kasno da se to organizuje. Inače, kaže da opozicija uvek može da nađe sagovornika u Francuskoj ambasadi.

 

Vučić je odgovarao na pitanja vezana za slobodu štampe i pravosuđe:-
-Ja sam saglasan da postoje veliki problemi u pravosuđu.Nastali su 2009 godine, kada su bivše vlasti u sudovima napravile partijske reforme.

 

Opozicija ne želi samnom da razgovara. Mi smo spremni na razgovor, ali u parlamentu. Ali, ni u parlamentu nema opozicije. Sa 3,7 posto glasova se ne ulazi među poslanike. Ako tako bilo koja zemlja napravi, spremni smo i mi da nekoga ko izgubi sa tolikom razlikom primimo u parlament.

Pažnju je izazvao Makronov poziv Srbima da se okanu tvrdoglavog nacionalizma:

 

– Proučite evropsku istoriju. Prošlost Francuske i Nemačke bila je u konfliktima. A ponos jedne nacije nije u sukobu sa susednom zemljom. Nacionalizam pravi ratove. Ja sam patriota, a ne nacionalista. Nacionalista je patriota bez projekta.
Iznenadno pitanje francuske novinarke oko Makronove procene rada njegovog ministra za zaštitu ljudske sredine i o odnosima prema žutim prslucima, Francuza predsednika je potreslo ali je ostao hladan i odgovorio da o unutrašnjim problemima ne razgovara u inostranstvu.

Vučić je sa osmehom na usnama pokušao da ga uteši:

-Opozicija svašta govori. Da vidite samo šta dobacuju meni kad dolazim na posao. Sramota me je da vam izgovorim te reči. A na izborima stalno dobijam pet puta više glasova nego oni(foto RTS).♦