SKUPŠTINA SRBIJE O KORUPCIJI: Celodnevno optuživanje “korupcionaša” iz – opozicije!

SKUPŠTINA SRBIJE O KORUPCIJI: Celodnevno optuživanje “korupcionaša” iz – opozicije!

12/07/2019 Off By BERB

 

Ranka Čičak

Poslanici Skupštine Srbije raspravljali su danas o korupciji i to je bio povod da svako napadne svog neprijatelja.

Dragan Sikimić (foto)  direktor Agencije za borbu protiv korupcije, osim pohvala o saradnji sa sličnim organizacijama u svetu, izneo je i nekoliko pikanterija koje se odnose na srpske političare. Recimo, njegova je Agencija prošle godine podnela 16 krivičnih prijva protiv funkcionera koji nisu prijavili imovinu, li su dali lažne podatke. Protiv 13 funkcionera podnesene su prijave ne samo zbog ovog, već i drugih krivičnih dela. Međutim, funkcionere su štitile organizacije u kojima rade.Tvrdile su da nema sukoba interesa, iako one za tu procenu nisu nadležne.

 

Agenciju, izgleda više poštuju u inostranstvu, nego kod nas. Ona je upravo završila trining projekat o prevenciji korupcije zajedno s Italijom i Španijom, a novcem EU, koja je za ovaj posao dala 2 miliona evra. Agencija je izabrana za jenog od 2 potpredsednika mreže institucija iz 19 zemalja protiv korupcije.Ove godine Agencija za borbu protiv korupcije dobila iz srpskog budžeta 18 miliona dinara više nego ranije , pa je otvorila 49 novih radnih mesta.

 

Međutim, Sikimić kaže da je još uvek nemoguće kontrolisati tokove prljavog novca. Nekim ljudima stižu misteriozne svote novaca iz inostranstva za kampanju oko izbora:

 

-Nikada se nije postavilo pitanje odakle 8 miliona Vuku Jeremiću. Revizor je slične uplate pokušao da kontroliše i kada se radilo o Saši Jankoviću, ali bez uspeha. Imamo i međunarodne afere oko Vuka Jeremića i suđenja njegovih saradnika za međunarodnu korupciju, a ne možemo ništa da uradimo, pa je to za nas poražavajuće. Imamo problem i oko objavljivanja imovine Dragana Đilasa, koji je našoj agenciji prijavio imovinu od 25 miliona evra i 1.641 kvadratni metar stambenog prostora koji je uknjižen na njegovo ime.

 

Bojan Torbica govorio je o malverzacijama oko šećera, koje su prijavljivane, ali vlade Zorana Đinđića, Zorana Živkovića i Vojislava Koštunice nisu reagovale.Tvrdi da su Đilas, Jeremić i Obradović nedavno za zastupnika svojih interesa odredili Čedomira Čupića, koji je jedva izbegao suđenje zbog falsifikovanja zapisnika dok je bio član Odbora Agencije protiv korupcije.

 

Radikal Milorad Mirčić rekao je kako je Agencija protiv korupcije upozorila da se na čelo komisije koja treba da sprečava pranje novca postavi Siniša Mali, ali su se svi oglušili. Sikimić je odmah odgovorio da to nije istina.

 

Mirčić je replicirao da će se Sikimić toga setiti, kad razmisli.
Radikali su tražili da se ispita kako su se obogatili Đelić, Dinkić, Vlahović, Kolesar, Labus, Đilas, Janjušević.

 

Aleksandar Martinović je tužno konstatovao da radikali o Siniši Malom govore ružne i skoro iste stvari, koje su rekli Zoran Živković, Balša Božović, Boško Obradović i da su te optužbe čisto političke prirode.♦