JUBILEJ ENERGOPROJEKTA: Teška vremena su prošla – radi se na veliko!

JUBILEJ ENERGOPROJEKTA: Teška vremena su prošla – radi se na veliko!

11/07/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Energoprojekt, firma kojom se ponosila Jugoslavija, ne samo da je preživela teška vremena, nego danas sa ponosom obeležava svoj 68 rođendan.

Prošle godine imao je prihod 213,7 miliona evra, a već u prvom kvartalu ove godine zaradio je više od 46 miliona evra.
Na svečanosti u Beogradu, generalni direktor, Stojan Čolakov, rekao je da se ugovaraju novi poslovi za 273 miliona evra i da planira zaradu od 249 miliona evra do kraja godine:
– Želimo da se vratimo na stara tržišta, a i da se uključimo u izgradnju u Beogradu i Srbiji.U ovom trenutku radimo u Srbiji, na Bliskom istoku(Katar, UAE, Oman, Jordan, Bahrein), u Africi (Ugana, Ganda, Alžir, Nigerija,Zambija, Luanda, Zimbabve,Gvineja) u Rusiji i Evroaziji (Rusija, Kazahstan, Belorusija), u Južnoj Americi (Peru) i u svim zemljama bivše Jugoslavije.
U Novom Beogradu Energoprojekt gradi Kineski kulturni centar, poslovni objekat Navigator biznis centar, zatim stambeno poslovni objekat Park 11. U Zemunu novu tehničko putnu stanicu, novu deponiju u Vinči, projektuje i nadzire radove u Beogradu na vodi, radi projekte za fudbalske stadione u Srbiji, zatim projekte za investitore na aerodromu Nikola Tesla.

U isto vreme, Energoprojekt renovira ulice Kraljice Marije, 27.marta, Džordža Vašingtona, Cara Dušana u Beogradu, gradi tramvajsku prugu preko mosta na Adi, rekonstruiše Karađorđevu ulicu i Savski kej.Rekonstruiše deonucu pruge Straževica – Jajinci – Mala Krsna i železničku stanicu Mala Krsna. Projektuje i nadzire skoro sve hidroenergetske radove u Srbiji i Crnoj Gori. Gradi fabriku lekova u Gani, priprema gradnju nekoliko brana u Alžiru, novih postrojenja u Pančevu.To je samo deo poslova ovog velikog preduzeća.
Problemi s Belorusijom su rešeni. Arbitražni sud u Stokholmu presudio je u korist Energoprojekta, pa će on od beloruske firme Gazprom transgaz dobiti više od 30 miliona dolara.
Sa kompanijom Besix iz Brisla potpisao je Protokol o poslovnoj saradnji za gradnju u Srbiji.
Većinski vlasnik Energoprojekta, Dobrosav Bojović kaže da je vlasnička konsolidacija završena i prinudno se otkupljuju akcije preostalih akcionara♦