BRNABIĆEVA ZADOVOLJNA: Sistemu e – inspektor danas je pristupilo 36 inspekcija

BRNABIĆEVA ZADOVOLJNA: Sistemu e – inspektor danas je pristupilo 36 inspekcija

10/07/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Na današnjoj sednici Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor čule su se veoma dobre ocene o inspekcijskom radu u našoj zemlji.

Novom informacionom sistemu E – inspektor, danas je pristupilo 36 inspekcija. Do kraja godine će svih 40 inspekcija biti elektronski povezano. Tako je Srbija jedina zemlja u Evropi koja je umrežila svoje inspekcije. Premijerka, Ana Brnabić, je zadovoljna.

– Vidite, kako možemo da budemo lideri kada se potrudimo i kada država stane iza nekog projekta.To je već počelo da donosi korist, jer su inspekcije jedan od osnovnih stubova u borbi protiv sive ekonomije.One omogućuju fer odnose na tržištu.

Ana je najavavila i osnivanje Akademije za obrazovanje inspektora.Uskoro će biti zaposleno 1.514 novih inspektora, koji će koristiti ovu Akademiju za svoje obučavanje. A već sada i naši inspektori, a i rad e – uprave, koja postoji tek 2 godine, uživaju veliki ugled. Sve više se traže usluge srpske e-uprave. Makedonski premijer Zoran Zaev upravo je zamolio uslugu Srbije oko formiranja e – uprave u njegovoj zemlji. Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu sa sistemom e – inspektor, odabrana je na konkursu u Londonu među 3 najbolje inovativne inicijative.

Posle sednice premijerka je novinarima odgovorila na nekoliko pitanja. Za zabranu Vulinu da poseti Kosovo, kaže da je potpuno u skladu sa politikom Prištine protiv protoka robe, usluga i slobode kretanja. Pozvala je EU da reaguje.

Na pitanja o validnosti diploma ministra Nebojše Stefanovića, premijerka kaže da nije nadležna za takva veštačenja, ali da ovakve klevete iz Đilasove kuhinje pokazuju da je on postao veoma nervozan.

Novinarka Insajdera primetila je sramno zapošljavanje Krkobabića juniora na mestu direktora jedng javnog preduzeća i zanima je da li je to po zakonu i da li se vodilo računa o sukobu interesa. Premijerka je odgovorila da je pre nego što je ova odluka prošla kroz Vladu, dobila podršku niz komisija i tela koji su odlučivali o tome.

Što se tiče uvođenja platnih razreda ima teškoća i nesporazuma oko procene radnih mesta, ali će se ovaj posao obaviti do prve polovine sledeće godine.♦