7. jul

7. jul

07/07/2019 Off By BERB

2014. – Umro Borivoje Bora Todorović, pozorišni, filmski i TV glumac

1307. Na putu prema Škotskoj, gde je krenuo da uguši ustanak, umro engleski kralj Edvard I.

1572. Umro Sigismund II August, poslednji poljski kralj iz dinastije Jageloviča. Tokom njegove vladavine stvorena unija Poljske, Litvanije i Zapadne Prusije. 1572. proglasio opštu slobodu veroispovesti.

1585. Pod pritiskom katoličke “Svete lige” francuski kralj Anri III izdao Nemurski edikt protiv hugenota.

1752. Rođen Žozef Mari Žakar, francuski pronalazač, izumitelj razboja za tkanje.

1807. U Tilzitu potpisan mirovni ugovor kojim je završen rat Francuske i Rusije, učesnice u koaliciji protiv Napoleona. Ugovor, koji je ostao na snazi do Napoleonove invazije na Rusiju 1812, podrazumevao i savezništvo, a Napoleon se, pored ostalog, obavezao da neće progoniti Crnogorce zbog njihove borbe protiv Francuske.

1815. Savezničke snage ušle u Pariz posle abdikacije Napoleona Bonaparte.

1816. Umro irski dramski pisac i političar Ričard Šeridan, autor popularnih komedija “Škola skandala” i “Kritičar”. Kao član britanskog parlamenta proslavio se kao politički govornik.

1854. Umro nemački fizičar Georg Simon Om. Po njemu dobila ime jedinica za merenje eletričnog otpora.

1860. Rođen austrijski kompozitor i dirigent Gustav Maler, autor devet čuvenih simfonija i ciklusa pesama. Bio direktor Bečke opere koja je pod njegovom upravom doživela zlatno doba.

1887. Rođen francuski slikar i grafičar rusko-jevrejskog porekla Mark Šagal. Veći deo života proveo u Parizu, ali se inspirisao ruskim folklorom i uspomenama iz detinjstva. Ilustrovao Gogoljeve “Mrtve duše” i Bibliju i oslikao parisku Operu, sinagogu u Jerusalimu, zgradu Ujedinjenih nacija u Njujorku i uradio vitraže u katedrali u Mecu.

1893. U Zagrebu rođen hrvatski pisac Miroslav Krleža, jedna od najznačajnijih ličnosti u kulturno-književnim zbivanjima XX veka na jugoslovenskom prostoru. Od 1950. bio na čelu Jugoslovenskog leksikografskog zavoda i glavni i odgovorni urednik Enciklopedije Jugoslavije. Njegov obiman književni opus obuhvata poeziju, romane, pripovetke, drame, eseje.

1898. SAD anektirale Havajska ostrva.

1901. – Rođen Vitorio de Sika, italijanski filmski glumac i reditelj

1911. Rođen italijanski kompozitor Đan Karlo Menoti, poznat po operama s temama iz savremenog života, za koje je sam pisao libreta. Osnovao je muzički festival u Spoletu.

1913. – Rođen Milentije Popović, političar, revolucionar i državnik, ministar trgovine i finansija FNRJ, član Saveznog izvršnog veća i CK SKJ

1921. – Rođen Dragomir Felba, pozorišni, filmski i TV glumac

1922. – Rođen dr Dejan Medaković, istoričar umetnosti, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, književnik, akademik, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti

1930. Umro engleski pisac Artur Konan Dojl, lekar po zanimanju. Oprobao se u različitim književnim žanrovima, ali svetsku popularnost stekao pričama o detektivu Šerloku Holmsu.

1932. – Rođen prof. dr Miroslav Karaulac, književnik, istoričar književnosti, prevodilac i dramaturg, urednik Televizije Beograd

1937. Sukobom japanskih i kineskih trupa kod mosta Marko Polo blizu Pekinga počeo japansko-kineski rat.

1940. – Rođen Ringo Star (Ričard Starkni), britanski pevač i bubnjar, član grupe “The Beatles”

1941. U Srbiji počeo ustanak protiv nemačke okupacije, pod vođstvom komunista.

1978. Posle sticanja nezavisnosti od Velike Britanije proglašena država Solomonska Ostrva.

1987. Najmanje 46 Hindusa ubijeno u napadu na dva autobusa, za koje su osumnjičeni Siiki-teroristi.

1991. Usvojena Brionska deklaracija o mirnom rešenju jugoslovenske krize, kojom se vlada SFRJ obavezala da će povući saveznu vojsku iz Slovenije, a slovenačke vlasti na demobilizaciju slovenačkih trupa. Odluke Slovenije i Hrvatske o nezavisnosti suspendovane na tri meseca. Prihvaćeno da u Sloveniju i Hrvatsku dođu posmatrači EZ.

1994. U Jemenu okončan dvomesečni građanski rat ulaskom trupa Severnog Jemena u glavni grad Južnog Jemena Aden.

1995. U Beogradu otvorena prva podzemna železnička stanica.

2000. U Beogradu umro jugoslovenski kompozitor i muzikolog Nikola Hercigonja..

2000. Ceo tiraž knjige “Hari Poter i vatreni pehar”, četvrti nastavak o avanturama dečaka-mađioničara, rasprodat u pretplati, pre nego što je izašao iz štampe.

2001. Posle četiri dana pregovora, SAD predale japanskim vlastima narednika Timotija Vudlenda, osumnjičenog za silovanje mlade Japanke na ostrvu Okinava, čime je razrešen diplomatski spor dve zemlje. Vudlend kasnije osuđen na 32 meseca zatvora. Slučaj izazvao revolt žitelja tog japanskog ostrva, na kom su 1995. tri američka vojnika silovala 12-godišnju devojčicu.

2010. – Umro Šandor Pal, političar, prevodilac, lektor, književnik i predavač

2014. – Umro Borivoje Bora Todorović, pozorišni, filmski i TV glumac

2017. – Umrla Tatjana Tagirov, novinar nedeljnika “Vreme”