MARKO ČADEŽ: Omogućiti privredi nesmetano kretanje u regionu

MARKO ČADEŽ: Omogućiti privredi nesmetano kretanje u regionu

04/07/2019 Off By BERB

Ključni zahtev privrednika šest zapadnobalkanskih ekonomija je da se njihovim ljudima, robi, uslugama i kapitalu omogući neometano kretanje kroz region, izjavio je predsednik Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma KIF Marko Čadež, uoči Samita o Zapadnom Balkanu u Poznanju na kome zajednička regionalna komora danas predstavlja stavove i preporuke više od 350.000 kompanija iz celog regiona.

 

Marko Čadež je upozorio da će region imati veliki problem ako se zapadnobalkanski prostor ne uredi tako da funkcioniše kao jedinstveno tržište i ako se ne otklone kočnice nesmetanoj trgovini.

 

“Naše privrede proizvode sve više robe, obim međusobne i trgovine sa EU je sve veći. Utoliko pre moramo da harmonizujemo propise, pojednostavimo procedure, usaglasimo sertifikate i da se fokusiramo na međusobno priznavanje takozvane prekogranične dokumentacije kako bi roba neometano prolazila kroz ceo region”, naglasio je predsednik PKS.

 

U dokumentu pripremljenom za skup u Poznanju KIF je pozdravio napredak postignut od prošlogodišnjeg samita u Londonu ali je i ukazao da dve godine nakon usvajanja Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor, nedostaje opipljiv i realan napredak koji bi privrednicima u regionu olakšao svakodnevno poslovanje.

 

Komorski investicioni forum poziva zapadnobalkanske vlade, evropske institucije, države EU – članice Berlinskog procesa, da postignu konsenzus kojim će se ekonomski interesi privrede i građana staviti ispred političkih i da zajedno rade na “novom dogovoru” za region. To bi omogućilo da privreda Zapadnog Balkana što pre počne da uživa koristi jedinstvenog ekonomskog prostora i stvaranje uslova za brži rast regiona od 7 – 8 procenata godišnje, smatraju u KIF-u.♦