VREME LETOVANJA: Strogi propisi ponašanja vrebaju turiste!

VREME LETOVANJA: Strogi propisi ponašanja vrebaju turiste!

01/07/2019 Off By BERB

 

BBC je objavila upozorenje Britancima kako da se ponašaju tokom letovanja.

 

Pa tako ako letujete na Hvaru, pazite gde pijete alkohol i jedete.

Ako jedete van mesta predviđenih za to može da platiti kaznu od 400 evra. Kazne za ispijanje alkohola na javnim površinama su 700 evra.

Te mere su uputstvo gostima “kako treba da se odnose prema gradu koji već 150 godina pruža gostoprimstvo turistima iz cijelog sveta”.

Osim Hvara nepristojne turiste na dalmatinskom primorju kažnjava i Split.

Osim kazni za jelo i alkohol, postoje i kazne za neprimerno oblačenje, odnosno šetnju u kupaćem kostimu i iznose 500 evra, dok se spavanje na javnim površinama naplaćuje 400 evra.

I za šetnju dubrovačkim Stradunom bez majice ili u kupaćem kostimu propisane su kazne.

Nedavno se pričalo da slične mere uvodi i Budva, ali to se ipak neće dogoditi – bar ne ove godine.

Kako za BBC na srpskom navode u turističkoj organizaciji ovog grada, postojao je predlog zakona o tome, ali skupština grada o njemu nije raspravljala.

„Budva je prva na crnogorskom primorju pokrenula ovu temu, ali se za sada odustalo”, kažu u TO Budva.

Kazne za neprimerno ponašanje nema nijedan grad na crnogorskom primorju.

U Turskoj, pojedini hoteli ne dozvoljavaju da dvojica muškaraca rezervišu hotelsku sobu.

Kada je o muslimanskim zemljama reč, pravila nekih hotela više kategorije su da žene ne mogu da dolaze u restoran u majici na bretele, dok muškarci ujutru mogu da budu u kratkim pantalonama, dok su duge rezervisane za veče. Novčane kazne za prekršioce pravila nisu predviđene.

Egipćanke, njih 90 posto pokrivaju glavu na javnom mjestu, ali ne očekuju isto od turista. Na plažama u muslimanskim zemljama zabranjen toples.

Ako putujete u Ujedinjene Arapske Emirate ili Katar, moraćete da ispoštujete njihova pravila.
„Nema razmjene nježnosti u javnosti, poljubaca, držanja za ruke.

Stroga pravila ponašanja važe i u Veneciji. „Žene moraju da budu obučene u skladu sa pravilima, prekrivenih ruku i nogu, ali to ne važi svuda. Pravilo je u najvećem delu zemlje, ali u velikim tursitičkim centrima su se prilagodili turistima.

Za sedenje na tipičnim turističkim mestima u Veneciji, kao što su stepenica na Trgu svetog Marka, možete da platite kaznu od 200 evra.

Hranjenje ptica bi moglo da vas košta između 50 i 200 evra, a vožnja bicikla 100 evra. Šetnja u kupaćem ili toplesu kazna je 200 evura.

Ako tokom boravka u Grčkoj telefonirate tokom vožnje, ne vezujete pojas, parkirate bahato, vozite u papučama ili bacate opuške kroz prozor vozila, preti vam oduzimanje dozvole.

Za prekoračenje brzine u toj zemlji kazna je i do 750 evra, nevezivanje pojasa košta 350 evra, a vožnja u papučama 50 evra.

Ako vas policija uhvati da koristite telefon tokom vožnje – platićete 100 evra.

Ako pijete – ne sedajte za volan. To nije nikakva novost, ali u Grčkoj osim opasnosti po život, preti vam i opasnot i po novčanik. I to opasnost u iznosu od 625 evra, kolika je propisana kazna.

Osim novčanih kazni, možete ostati i bez tabilica ili vozila ako telefonirate, nevezujete pojas, vozite motor bez kacige, bacate opuške od cigareta kroz prozor, vozite zaustavnom trakom na auto-putu, parkirate na mestu za invalide ili vozite u papučama.♦