LE COURRIER DES BALKANS: trgovinski rat – „terorisanje stanovnika“.

LE COURRIER DES BALKANS: trgovinski rat – „terorisanje stanovnika“.

30/06/2019 Off By BERB

 

U obruču između Beograda i Prištine, stanovnici severnog dela Mitrovice još jednom plaćaju cenu za manipulacije lidera Srbije i Kosova, a ovog puta kao izgovor su nametnute takse srpskim proizvodima, prenosi danas francuski portal Kurije de Balkan (Le Courrier des Balkans).

U opširnoj reportaži pod naslovom “Sever Kosova: Režirana ‘humanitarna katastrofa'“, portal piše kako su rafovi u gradu prazni, a ipak ništa ne nedostaje, dovoljno je preći most i otići u albansku zonu, prenosi portal “Kossev”.

“Pre nekoliko nedelja, uprkos taksama na srpske proizvode koje je uvela Vlada Kosova, roba je dolazila malim kombijima kroz ‘alternativne’ puteve”, izjavila je Ksenija Božović, funkcionerka Građanske inicijative Srbija, demokratija i pravda, i bliska saradnica ubijenog Olivera Ivanovića. Međutim, prema njenim rečima, već tri nedjelje, Carina i Policija Kosova ne dozvoljavaju više da išta prođe.

“Pre desetak dana je došlo do sukoba između policije i jednog trgovca, jer je trgovac utovarivao srpsku robu iz svog skladišta u svoj kombi. Policija je to htela da zapleni ali su susedi priskočili u pomoć”, ispričao je jedan trgovac.

Premijer, Ramuš Haradinaj, tvrdoglav i ne želeći da povuče porez koji je nametnuo, pokušava već nekoliko meseci da proširi „svoju kontrolu“ na Sever Kosova kako bi ugrozio bilo kakav dogovor o podeli teritorije koji su pominjali predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Taći, naveo je portal “Le Courrier des Balkans”. Taj pokušaj Haradinaja svedoči se „spektakularnom racijom policije u potrazi za švercerima. Granica sa Albanijom je puna švercera, a ipak niko nije uhapšen. To je bio samo izgovor, a cilj je bio da u to bude uključen severni deo Kosova“, rekao je portalu neimenovani diplomata. Vučić kao odgovor je režirao „humanitarnu katastrofu“, obećavajući da neće dozvoliti da njegov narod umre od gladi. Mediji i tabloidi u službi srpskih vlasti samo o tome pričaju, naveo je francuski portal. Najavljena „humanitarna katastrofa“ priprema se u nekoliko delova, najpre pod pokroviteljstvom Srpske liste, koja je predstavnik Srpske napredne stranke (SNS) i predsednika Vučića na Kosovu, piše ovaj portal. Predsednik Udruženja privrednika na Severu Kosova, Radoš Petrović, organizovao je sastanak sa preduzetnicima i trgovcima. Naloženo je da 1. i 2. jula budu zatvorene prodavnice u znak protesta zbog uvedenih carina, navode. “Iako ne prodajem robu, rečeno mi je da je bolje da radnja bude zatvorena”, rekao je vlasnik jednog frizerskog salona. Paralelno s tim, u celom gradu delio se letak na kojem se traži da se ne kupuje roba u južnom albanskom delu Mitrovice, a skladišta zalihe sa srpskom robom su zatvorena. Sve to u ime nacionalnog interesa i jedinstva, naveo je francuski portal.♦