Skip to the contentRECEPTI: Torta od čokolade i maka
29/06/2019 By BERB Izbor Marija Radović
Potrebno:
6 jaja
150 g smeđeg šećera
250 g čokolade za kuvanje
150 g maslaca
1 veća jabuka
200 g mlevenog maka
Čokoladna glazura:
130 g čokolade za kuhanje
30 g maslaca
3 kašike ulja
pekmez od šipka ili višnje
Priprema:
Maslac i čokoladu otopite na pari pa ostavite sa strane da se malo rashladi. Žutanjke penasto izmiksajte sa šećerom, a belanjcima dodajte prstohvat soli i izmiksajte ih u čvrsti sneg. Smjesi od žutanjaka i šećera dodajte otopljenu čokoladu i maslac, mleveni mak i jednu veću, sitno naribanu jabuku. Na kraju lagano umešajte sneg od belanca.
Pripremljenu smesu izlijte u kalup za torte kojem ste dno prekrili masnim papirom. Kolač pecite oko 25 minuta na 180 stepeni. Ohlađeni kolač premažite tankim slojem nekog kiselkastog pekmeza, naprimer od višnje ili šipka, a zatim ga prelijte čokoladnom glazurom. Za pripremu čokoladne glazure čokoladu, maslac i ulje otopite na pari ili u lončiću na laganoj vatri.