PARTNER: Otvoren Sajam naoružanja

PARTNER: Otvoren Sajam naoružanja

26/06/2019 Off By BERB

 

Ranka Čičak

Deveti međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme Partner 2019 okupio je u Begradu 96 izlagača iz Srbije i 32 iz inostranstva.

Sajam je otvorio ministar vojni, Aeksandar Vulin i rekao da je srpski izvoz naoružanja ove godine premašio 500 miliona dolara. Specijalni gost sajma, nekadašnji ministar vojni i potpredsednik Vlade, zatim predsednik Vlade, a danas predsednik države, Aleksandar Vučić, čovek koji je zatekao srpsku vojsku sa samo jednim okvarenim avionom i uništenom municijom, bio je danas srećan što se sav njegov trud da obnovi našu vojsku, isplatio.

Predstavili su mu svoje naoružanje i drugi izlagači. Pred Vučićem je otkriven lanser raketni sistem Tamnava, koji proizvodi Jugoimport, a može da ispali 100 raketa u nekoliko minuta. Od stranih izlagača, predsednikovu pažnju je izazvao američki mitraljez Miligan dilon.


Najveća svečanost organizovana je ispred hale 4.Direkor kompanije Erbas helikoptera, Bruno Evan, predao je Vučiću ključeve helikoptera H 145 Mpuma.To je prvi od 9 helikoptera koje je Srbija kupila od Erbasa. Od 9 helikoptera koliko ih je naručeno, pet je za vojsku, a 4 za policiju. Tri vojna će biti naoružana, a dva će se koristiti za traganje i spasavanje. Opremljeni su tao da će lako prolaziti kroz oblake. Svi oštaju 105 miliona evra, a Vučić je najavio novu kupovinu. Naručena su za policiju i tri helikoptera Super Puma.

Predsednik Srbije kaže da je važno osposobljavanje Vazduhplovnog zavoda Moma Stojanović za remont helikoptera. A važnije je od svega je da partner ima poverenja u Srbiju, jer ona svoje narudžbine na vreme plaća.
Na velikoj vrućini svi su želeli da uđu u novi helikopter. Pritrčala sam da slikam Vučića kako ulazi. Mučio se, ali nije uspeo da se uvuče u kabinu. Zatim je sišao, potražio sićušnog načelnika Generalštaba Momćilovića pružio mu ključeve, a Milan je srećan što je vojska dobila najmoderniji helikopter, u tren oka uleteo u kabinu i nasmešio se fotoreporterima.

Sajam naoružanja traje do 28 juna. Poslovni ljudi mogu da ga vide od danas, a za publiku će biti otvoren poslednjeg dana. Cena ulaznice je 350 dinara.

Osim Srbije, izlažu Francuska, Austrija, Švajcarska, Finska, Švedska, Nemačka, Italija, SAD, Danska, Engleska, BiH, Republika Srpska, Slovenija, Hrvatska, Češka, Belorusija i Slovačka.♦