JUBILEJ: Fond za nauku – prvih sto (uspešnih) dana!

JUBILEJ: Fond za nauku – prvih sto (uspešnih) dana!

21/06/2019 Off By BERB

 

Ranka Čičak

Fond za nauku Srbije obeležio je danas prvih sto dana rada. Na prigodnoj svečanosti u Muzeju kinoteke bili su i premijerka, Ana Brnabić i ministar obrazovanja, Mladen Šarčević.

Direktorka Fonda, Milica Đurić Jovičić, rekla je da se za veoma kratko vremen uradilo mnogo . A pomogli su skoro svi. Od kabineta premijerke, koja je zaista fan nauke, pa preko Ministarstva obrazovanja, do CEPTER- a, Delegacije EU, naših  iseljenika. Pomogla je i SANU. Fond je napravio plan rada do kraja ove,a priprema i plan za naredne 4 godine.

 

Prko 1000 mladih već je uključeno u naučni rad. Za projekte u naredne 2 godine grupe mladih do 6 članova će dobijati po 10.000 evra. Radove će ocenjivati međunarodni eksperti.

Ministar Šarčević najavio je da će već u utorak u Skupštinu stići zakon koji će regulisati finansiranje nauke. Kaže da je već prošle godine 1.157 mladih dobilo zaposlenje u nauci, a njih 36 je iz dijaspore. Posle tehnološkog parka u Beogradu, uskoro se otvaraju i u Novom Sadu, Nišu i Čačku

Ana Brnabić kaže da još nismo svesni koliko je ovo veliki dan i da će se to videti tek za koju godinu:

– Nauka pravi razlike između uspešnih i neuspešnih država.Kada sam prihvatila predlog predsednika Vučića da budem prvo mninistarka, pa premijer, želela sam upravo to – da Srbija postane uspešna država. Juče sam došla s puta, gde su svi u Evropi uočili da se Srbija menja i da postaje zemlja u kojoj ljudi žele da ostanu.

Na pitanje novinarke KRIK – a hoće li smeniti ministra Lončara posle pisanja Nina o njegovoj umešanosti u ubistva i kriminal, premijerka je odgovorila pitanjem- kako bi bilo da na svako takvo pisanje menjam ministre? Ja više verujem institucijama nego pojedincima. Kada one procene da je Lončar bio saradnik Zemunskog klana, a ne kada to u Ninu kažu bivši načelnik kriminlističke policije, ja ću reagovati. Intervju Rodoljuba Milovića još nisam pročitala.

Na provokacije novinara oko toga hoće li smeniti ministra Popovića zbog izjava o Crnogorcima, Ana smireno odgovara da neće, ali poziva sve na mirne reakcije prema događajima u Crnoj Gori:

Ja se nadam da crnogorske vlasti neće dirati imovinu Srpske pravoslavne crkve. Svako podjarivanje sukoba donelo bi nemir u regionu. Ugledajmo se svi na miroljubive reakcije predsednika Vučića.♦