NACIONALNI TIM ZA PREPOROD SELA: Alarmantno stanje – Srbija se prazni!

NACIONALNI TIM ZA PREPOROD SELA: Alarmantno stanje – Srbija se prazni!

13/06/2019 Off By BERB

 

Ranka Čičak

Danas je u prisustvu velikog broja poljoprivrednika, stručnjaka , naučnika i političara, među kojima je bio i predsednik države, Aleksandar Vučić, u Palati Srbija svečano osnovan Nacionalni tim za preporod sela Srbije.

 

Ovaj tim okuplja stručnjake i autoritete iz oblasti poljoprivrede, infrastrukture, zdravstvene zaštite, obrazovanja, kulture, sporta, kao i predstavnike Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti.

 

Predsedavaju Milan Krkobabić, ministar zadužen za regionalni razvoj i Dragan Škorič, predsednik Odbora za selo SANU.

Nacionalni tim će smanjivati regionalne neravnomernosti, pomoći da se odže seoska gazdinstva i stvarati uslove da ožive sela u Srbiji.

Ištvan Pastor je ovaj događaj nazvao herojskim poduhvatom. Dragan Škorić je pročitao podatak da je u Srbiji u ovom času 50.000 napuštenih seoskih kuća, ali je uveren da ih je mnogo više, pa je predložio da lokalne samouprave naprave detaljan popis. Za sada još 400 sela nemaju asfalt, pa nemaju uslove za razvoj privrede, a ni za seoski turizam. Srbija ima 70.000 seoskih domaćinstava.

 

Predsednik Vučić je rekao da će država prihvatiti svaku ideju Nacionalnog tima, ali je pesimista, zato što se Srbija brzo prazni, a i oni koji nisu već otišli u inostranstvo, ne žele da se vrate na selo:

-U selima prema Rumuniji nema ni 5.000 ljudi.Od Loznice do Bajine Bašte manje je od 150.000 stanovnika. Ako ovako nastavi, Srbija će 2021 godine imati manje od 6 ipo miliona stanovnika. U Hrvatskoj je još teže.Ona će sa 4,4 miliona pasti na 3,4 miliona stanovnika.BiH sa 3,5 na nešto više od dva miliona. Slično će proći i Kosovo sa milion stanovnika i Crna Gora sa 600.000. I u Beogradu se smanjuje broj stanovnika, ali manje, zbog velikog priliva sa sela.Broj stanovnika se smanjuje, a raste broj automobila. Samo ove godine Beograd je dobio 40.000 novih automobila. Čak ni za vojsku nemamo dovoljno mladića u Prvoj armiji, koja obuhvata Beograd i Vojvodinu. Bolje je stanje u Trećoj i Četvrtoj armiji na jugu Srbije.Ipak, u Nišu imamo 260 ispravnih tenkova, ali nemamo ljude, ni vozače ni nišandžije.

Predsednik računa da će biti bolje kada se urede sve banje u Srbijji, jer se , recimo,u Vranjskoj banji gubi sva količina izvora termalne vode vruće 95 stepeni. Na renoviranje čekaju i Niška, Kuršumlijska i Bogutovačka banja.♦