ŽAN KLOD JUNKER: Nema EU bez sporazuma Srbije i Kosova!

ŽAN KLOD JUNKER: Nema EU bez sporazuma Srbije i Kosova!

12/06/2019 Off By BERB

 

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker poručio je Srbiji i Kosovu da ne mogu da računaju na članstvo u EU bez sporazuma o normalizaciji odnosa.

 

„Ako se ovaj spor između Srbije i Kosova ne reši, nijedna zemlja neće imati šansu da postane članica EU. Ne želimo da uvozimo nestabilnost u EU, želimo da izvozimo stabilnost u te zemlje“, poručio je Junker.

 

Predsednik Evropske komisije je istakao da nije zadovoljan što proces dijaloga „ne ide u pravom smeru“ pa je pozvao Beograd i Prištinu da imaju više razumevanja za poziciju druge strane. Žan Klod Junker juče, 11. juna, razgovarao sa premijerom Albanije Edijem Ramom, čija zemlja iščekuje odluku EU o početku pristupnih pregovora sa Briselom. Rama je izjavio da sanja o velikoj Evropskoj uniji sa Srbima, Makedoncima i Albancima u njoj. Prema Raminin navodima, zemlje Zapadnog Balkana su unutar evropskih granica, ali su kao „organ koji se vuče za telom i nije na svom mestu“.

 

„EU mora da odluči šta da radi sa tim organom. Da li će ga pustiti da iskrvari ili će ga primiti kao deo tela i postaviti sve na svoje mesto“, poručio albanski premijer.

 

Predsednik Evropske komisije je ponovo potvrdio da postoje zemlje članice koje nisu ubeđene da se može dati zeleno svetlo zvaničnoj Tirani za početak pristupnih pregovora, ali da on ostaje optimista.

 

„Nije nemoguća misija. Moramo da objasnimo članicama koje imaju rezerve, zbog domaćih razloga, zašto smatramo da u narednim mesecima vredi odobriti otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom”, poručio je Junker.

 

Inače, Evropska komisija je krajem maja preporučila Savetu EU bezuslovno otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom. Prva debata oko ovih pitanja bi trebala da se održi 18. juna na nivou ministara inostranih poslova zemalja članica EU. Konačna odluka treba da dobije saglasnost šefova država i vlada članica EU(RSE).♦