VEČERAS NA SCENI “RAŠA PLAOVIĆ”: „Ostajem s tobom Rusijo“

VEČERAS NA SCENI “RAŠA PLAOVIĆ”: „Ostajem s tobom Rusijo“

12/06/2019 Off By BERB

 

Olivera Živković

Beogradska premijera predstave „Ostajem s tobom Rusijo“, u izvođenju Aleksandra Curkana i Ivane Žigon, biće prikazana danas, 12. juna na Sceni „Raša Plaović“.

Predstava “Ostajem s tobom Rusijo” je dijalog dva glumca – Aleksandra Curkana i Ivane Žigon, ali pre svega razgovor dveju velikih duša, duša Rusije i Srbije.

Premijera ove predstave imala je neobičan put – prvi zajednički nastup Aleksandra Curkana i Ivane Žigon bio je na krstarici „Moskva“ – najvećem ponosu crnomorske flote, a pozorišna premijera scenskog dijaloga „Ostajem s tobom Rusijo“ održana je u pozorištu Karabela u Sevastopolju.

Već prvi nastupi ovenčani su velikim uspehom, a Ivana Žigon, autor predstave, je od grada Sevastopolja i gubernatora Dmitrija Vladimiroviča Ovsjanikova dobila retku nagradu povodom 75 godina oslobođenja grada heroja – Sevastopolja.

Na Sceni Raša Plaović, večeras u 20,30 časova, Aleksandar Curkan, bard ruskog glumišta i Ivana Žigon prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu su samo provodnici dijaloga najvećih ljudi našeg slovenskog roda, proročkih pesnika – Njegoša, Puškina, Tjutčeva, Bloka, Jesenjina, Okudžave, Dobrice Erića i Vladimira Visockog.

Tokom scenske razmene najuzvišenijih mudrosti naših naroda neće se znati kada se to ruski jezik na sceni pretapa u srpski, kao što će i neosetan biti prelaz sa reči na pesmu. A duše naših naroda pevaće zajedno naše omiljene pesme sa željom da nas povedu do zvezda.

U tome će našim umetnicima Aleksandru i Ivani pomoći Geogije Pobedonosac, Jurij Gagarin čiji će retki video snimci pratiti ove večeri let čarobnog ćilima koji će uzleteti u daleka prostranstva umetnosti… A u vremenu kada se brani ne samo umetnost, kultura i reč, već i duša čoveka sa umetnicima biće i još jedan Georgije, Georij Žukov koji će nas na belom konju voditi putevima pesme o pobedi nad fašizmom.

Besplatne ulaznice mogu da se preuzmu na biletarnici Narodnog pozorišta.♦