KONFERENCIJA ZA MEDIJE POVODOM PADA VOJNOG HELIKOPTERA VS

KONFERENCIJA ZA MEDIJE POVODOM PADA VOJNOG HELIKOPTERA VS

14/03/2015 Off By
Helikopter M 17 bio je najbolja letilica za transport koju je vojska imala. Poslednji udes ovakvog helikoptera dogodio se 1996 godine i ovo je najveća nesreća posle toga. Posada koja ga je vozila takođe je bila odabrana. Omer Mehić črvi pilot, bio je instruktor letenja, sa 4.000 sati naleta, osposobljen da vozi i M 17 i 8. Radio je kao pomoćnik komandanta za transport

 

585370_helikopter-foto-vesna-lalic--1_origh
Ranka Čičak

OBRAĆAJUĆI se danas novinarima povodom pada vojnog helikoptera, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković, rekao je da odgovornosti ima:
– Ja je osećam, kao i svi moji saradnici. Ne može čovek biti neodgovoran, ako je na čelu jedne organizacije, za njeno funkcionisanje i za rad svakog pojedinca u njoj. Ja u ime Vojske Srbije osećam svoju odgovornost. Ona će biti utvrđena, da li je ima ili nema. Zato sam formirao komisiju za utvrđivanje uzroka nesreće i ima li i čija je odgovornost. Ona će završiti rad do srede.
Komandant vazduhoplovstva, general major Ranko Živak formirao je tehničko stručnu komisiju za utvrđivanje uzroka nesreće. Ona će svoj izveštaj dati do 30. marta.
Inače, helikopter M 17 bio je najbolja letilica za transport koju je vojska imala. Poslednji udes ovakvog helikoptera dogodio se 1996 godine i ovo je najveća nesreća posle toga. Posada koja ga je vozila takođe je bila odabrana. Omer Mehić črvi pilot, bio je instruktor letenja, sa 4.000 sati naleta, osposobljen da vozi i M 17 i 8. Radio je kao pomoćnik komandanta za transport. Njegov drugi pilot, Milovan Đukarić upravo je stasao za najveće podvige u vazduhu. Mehaničari letači, Nebojša Draić i Ivan Miladinović, takođe su bili stručnjaci za M 8 i M 17. Bili su probni letači sa po hiljadu sati leta.
Šta se nepredviđeno dogodilo?
Komandant 204 vazduhoplovne brigade, Predrag Bandić, kaže da je sve bilo normalno. Posada je dežurala na aerodromu Batajnica, kada je u 19,30 stigao zahtev za pomoć u spasavanju bebe iz Raške. Bilo je nemoguće preneti je u obližnju bolnicu, zbog odrona na Ibarskoj magistrali. Bebi je ostao još sat života, jer je za toliko bilo vazduha u istemu za disanje. Beba je imala samo pet dana i male šanse da preživi.
General Bandić kaže da je razgovarao s posadom i video da su spremni da izvrše zadatak. Odredili su poletanje u 20,15. Analizirali meteorološku situaciju na aerodromu Batajnica, Nikola Tesla, Morava u Kragujevcu i u rejonu Raške, gde je trebalo sleteti.
Let do Raške je bio normalan. Tu je u kasarni preuzeto dete i nakon sat vremena od sletanja, krenulo se prema Beogradu. U helikopteru s bebom ušli i lekar Dževad Ljajić i anestetičar Miroslav Veselinović iz Novog Pazara. Sve je bilo bez problema do Mladenovca. Onda se vreme pogoršalo, pa je odlučeno da se sleti gde je najpogodnije, na aerodrom Nikola Tesla, koji ima sve potrebne uslove i najmanje rizika. Tu su najbrže mogle da stignu lekarske ekipe koje bi prevezle dete do bolnice. U 22,15 helikopter je bio nad Surčinom i dva puta pokušao da sleti. Vidljivost je bila ograničena, ali ne i potpuno. Već u 22,31 izgubljena je veza sa posadom. Od tog trenutka počelo je traganje, koje je završeno oko 2 časa posle ponoći. Vojska, MUP, Kontrola leta i mnogi drugi pritekli su upomoć. Bilo je kasno.
General Diković tužno je zaključio da su ovi letači heroji spasili do sada hiljade života iz poplava, mećava, smetova:
– Za život ove bebe koji nisu uspeli da spasu, dali su svoj život. Dali su život za tek rođeno dete građana naše Srbije.
Dikovića su uzbudile izjave saučešća onih kojima je ova posada spasila život. Javila se škola iz Obrenovca, čiji učenici još pamte kako je njih 40 odsmrti u poplavi spasio upravo ovaj helikopter i ova posada.
Novinare je zanimalo zašto nije prisutan najavljeni ministar odbrane. Dobili su odgovor da upravo u trenutku kada se održava ova konferencija, ministar vojni obilazi unesrećene porodice i zjavljuje saučešće.
Inače, o svim porodicama poginulih brigu će preuzeti Vojska.<


DOGAĐAJI

prasad-prasici-SAOPŠTNJE VLADE: HITNE MERE ZA ZAŠTITU STOČARA

  Na osnovu obavljenih razgovora, dogovoreno je da Vlada Srbije u roku od sedam dana preduzme sve neophodne

stojšićčLSV: HITNO SAZVATI ODBOR ZA POLJOPRIVREDU NA TEMU UVOZA MESA

Đorđe Stojšić je upozorio da se kao država nalazimo pred odlukom da li da dozvolimo korišćenje genetski modifikovane

 

 

 

maja11.3LSV: VULIN UVREDIO SVE ŽRTVE MILOŠEVIĆEVOG REŽIMA

  Današnja izjava, da je „svaki neprijatelj Slobodana Miloševića bio i istinski neprijatelj Srbije” je duboka i teška

parovi-poster2TASOVAC OČEKUJE REAKCIJU REM-A POVODOM RIALITIJA ‘PAROVI’

Takvi programi ne samo da imaju negativan uticaj na mlađu populaciju, već su i eklatantan primer pokušaja degradacije