OMBUDSMANI: Tatjana Nikolajevna zadovoljna saradnjom sa Zoranom Pašalićem

OMBUDSMANI: Tatjana Nikolajevna zadovoljna saradnjom sa Zoranom Pašalićem

06/06/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Potpredsednik Skupštine Srbije, Đorđe Milićević primio je danas ombudsmana Ruske federacije, Tatjanu Nikolajevnu i našeg zaštitnika građana, Zorana Pašalića.

Posle razgovora, novinarima su pohvalili saradnju ove dve institucije i rekli da su joj poseban podsticaj dali predsednici Vučić i Putin.

Usvojen je zakonski okvir za rad našeg zaštitnika građana, tako da su omogućeni njegov kontakti sa drugim kolegama u svetu.

Tatjana Nikolajevna je veoma zadovoljna saradnjom sa Pašalićem:
Važno je da nema propusta.Radimo na novom obliku zaštite ljudskih prava. Na tome da više ne bude nezakonitih otkaza, da novinari imaju prava na slobodnu reč. Srbija je usavršila mehanizam za prevenciju nasilja. I mi radimo na tome. Imamo mogućnosti revizija sudskih odluka, ako to zatraži komesar za ljudska prava.

Zoran Pašalić kaže da su u saradnji najvažniji bilateralni sporazumi dve zemlje. Već ih sa Rusijom imamo 8, a do kraja godine će se doneti još 4:

– Sada možemo da omogućimo građanima koji se nalaze na putu , ili dužem boravku u Rusiji, da svoja prava ostvare tako što će njihovi rođaci ovde da podnesu molbu.Moja kancelarija o tome odmah obaveštava kolege u Ruskoj Federaciji i postupak je skraćen.

Na pitanje novinara da prokomentariše hapšenja na KIM, Nikolajevna odgovara da se radi o klasičnom narušavanju ljudskih prava i da se na KIM događa pravo ludilo, koje više niko ne može da kontroliše.

Zoran Pašalić najavio je do kraja godine sporazume o saradnji zaštitnika građana sa Albanijom, Hrvatskom i Mađarskom i kontakte sa Švedskom, Danskom, Norveškom i Španijom.♦