2. jun

2. jun

02/06/2019 Off By BERB

–1969. – Umro Radivoj Korać – Žućko, košarkaš. Radivoj Korać se kao šesnaestogodišnjak pojavio na terenima Omladinskog košarkaškog kluba Beograd.


742. Rođen franački kralj Karlo Veliki koji je od dolaska na presto 768. do smrti 814. proširio franačko carstvo od Severnog mora do Italije i od Atlantika do Češke. Krunisan za cara 800.

1740. – Rođen Markiz de Sad, francuski književnik

1758. Rođen Džejms Monro, jedan od najaktivnijih političara u američkoj istoriji. Bio predsednik SAD od 1817. do 1825. Formulisao Monroovu doktrinu kojom je proklamovana američka izolacionistička politika. Učestvovanjem u dva svetska rata i ulaskom u Ujedinjene nacije SAD napustile Monroovu doktrinu.

–1805. Rođen danski pisac Hans Kristijan Andersen. Svetsku slavu donele mu pripovetke za decu, bajke među kojima su najpoznatije “Carevo novo odelo”, “Ružno pače”, “Snežna kraljica”, “Devojčica sa šibicama”.


–1840. Rođen francuski pisac Emil Zola, predvodnik naturalističkog pokreta u francuskoj književnosti, autor “Tereze Raken”, “Žerminala”, “Nane”. Značajnu ulogu Zola je imao u otkrivanju mahinacija najviših vojnih krugova u “Drajfusovoj aferi”. Otvorenim pismom 1898. predsedniku Francuske pod naslovom “Optužujem” u listu “L'Oror”, doprineo oslobađanju kapetana Alfreda Drajfusa, lažno optuženog za izdaju i osuđenog na doživotnu robiju.


1872. Umro američki pronalazač i slikar Semjuel F. B. Morze, tvorac telegrafa i Morzeove azbuke.

1886. – Umro Aleksandar Nikolajevič Ostrovski, ruski književnik

–1904. – Rođen Džoni Vajsmiler, američki filmski glumac

–1914. Rođen engleski filmski glumac Alek Ginis. Proslavio se filmovima “Nežno srce”, “Veliko očekivanje”, “Naš čovek u Havani”, “Lorens od Arabije”, “Pad Rimskog Carstva”, “Doktor Živago”, a za ulogu u filmu “Most na reci Kvaj” dobio “Oskara”.


1917. Kongres SAD objavio rat carskoj Nemačkoj.

1917. Pred Vojnim sudom za oficire srpske vojske u Solunu počeo sudski proces protiv grupe oficira na čelu s pukovnikom Dragutinom Dimitrijevićem Apisom, optuženih za pripremanje prevrata i pokušaj atentata na regenta Aleksandra. Apis i 2 njegova sledbenika streljani 26. juna, ostali osuđeni na zatvorske kazne. Vrhovni sud Srbije rehabilitovao Apisa i njegove sledbenike u obnovljenom procesu 2. juna 1953.

1919. – Mihailo Pupin, počasni generalni konzul Kraljevine Srbije u Americi i Kanadi, posetio Beograd posle Versajske mirovne konferencije

1925. – Rođen dr Miodrag Čarapić, profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, osnivač i rukovodilac Laboratorije za računarsku tehniku Instituta “Vinča”

1940. Nemačka vojska okupirala Dansku i napala Norvešku.

1944. Sovjetske trupe prešle reku Prut u Drugom svetskom ratu i ušle u Rumuniju.

1960. Francuska potpisala sporazum s Madagaskarom kojim je Madagaskar postao nezavisna država, posle 64 godine francuske kolonijalne vladavine.

1963. – Umrla Marina Olenjina, balerina, koreograf i baletski pedagog, osnivač i šef Baleta Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, prvakinja Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

–1965. Umro srpski fiziolog Ilija Đuričić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti od 1960. do 1965. i rektor Beogradskog univerziteta od 1950. do 1952. i od 1954. do 1956. Napisao veći broj eksperimentalnih naučnih radova iz oblasti fiziologije mišića, endokrinih žlezda, krvi, anafilaksije.


 

 

 

–1969. – Umro Radivoj Korać – Žućko, košarkaš. Radivoj Korać se kao šesnaestogodišnjak pojavio na terenima Omladinskog košarkaškog kluba Beograd. Niko tada nije ni slutio da je na beogradskom asfaltu rođen košarkaški genije. Za samo godinu dana preskočio je sve uzraste postavši senior. Briljantan talenat, prvi put je dres sa državnim grbom obukao 1958. godine. U petnaestogodišnjoj karijeri odigrao je stotine utakmica, postigao na hiljade koševa, ali ga je tragična smrt sprečila da predvodi generaciju koja je, 1970. godine u Ljubljani, osvojila prvu titulu svetskog prvaka. Dve godine posle njegove smrti, u čast ovog velikana košarke, promovisan je “Kup Radivoja Koraća”, najmasovnije evropsko košarkaško takmičenje. Danas to ime nosi nacionalno prvenstvo Srbije u košarci.

1974. U Parizu umro francuski političar i državnik Žorž Pompidu. Bio predsednik Vlade od 1962. do 1968. U junu 1969. izabran za predsednika Francuske, pošto je Šarl de Gol podneo ostavku.

1974. U Podgorici osnovan Univerzitet Crne Gore.

1979. Zatvaranjem britanske vojne baze Malta stekla punu nezavisnost, čime je okončano gotovo 80 godina dugo britansko prisustvo na tom ostrvu.

–1980. – Umro Viktor Starčić, pozorišni, filmski i TV glumac. Starčić je počeo da se bavi glumom kao amater u Gornjem Milanovcu, da bi, nakon audicije za operske pevače bio primljen u Narodno pozorište u Beogradu. Prve aplauze dobio je za ulogu u tragediji “Holaferno i Judita”. Igrao je u Umetničkom pozorištu u Beogradu, nastupao u Zagrebu, Novom Sadu, Splitu, Sarajevu, Rijeci. Vratio se u Beograd kada je osnovano Jugoslovensko dramsko pozorište, u kome je proveo čitav svoj glumački vek i proglašen za doživotnog počasnog člana. Neprevaziđeni epizodista, čarobnjak minijature, Starčić je ostavio niz nezaboravnih uloga: Sadija u “Dundu Maroju”, Smrdića u “Rodoljupcima”, Meha u “Generalu i njegovom komedijašu”, Dužda u “Otelu”, Fjodora Karamazova u “Braći Karamazovima”, Lenbaha u Krležinoj drami “U agoniji”. Glumio je na filmu i televiziji i predavao na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu.


1981. Predsedništvo SFRJ proglasilo vanredno stanje na Kosovu zbog demonstracija albanskih studenata koje su počele 11. marta pod parolom “Kosovo-republika”.

1982. Argentinske vojne snage iskrcale se na Foklandska ostrva, britansku koloniju u južnom Pacifiku koju su čuvala 84 britanska marinca. Vojnom intervencijom Britanija polovinom juna ponovo preuzela Foklandska ostrva.

1999. Avioni NATO bombardovali centar Beograda, prvi put od početka vazdušnih napada na Jugoslaviju 24. marta. Pogođene zgrade Ministarstava unutrašnjih poslova SRJ i Srbije.♦