EU: EK predala Izveštaj o Srbiji – Ana i Jadranka nezadovoljni

EU: EK predala Izveštaj o Srbiji – Ana i Jadranka nezadovoljni

29/05/2019 Off By BERB

 

Ranka Čičak

Evropska kmisija je u okviru proširenja usvojila danas izveštaj o Srbiji. Premijerka Ana Brnabić  i ministarka za evrtopske integracije, Jadranka Joksimović rekli su danas popodne novinarima da je izveštaj nepravedan.

Ambasador EU u Srbiji, Sem Fabrici ga je ocenio objektivnim i onakvim kako Komisija vidi Srbiju.Napisamn je na sto strana.

Fabrici kaže da je izveštaj balansiran i iz njega izvlači tri zaključka – da je proširenje EU investicija koja Evropi koristi u političkom, ekonomskom i geostrateškom cilju. Da EU nastavlja da investira na zapadnom Balkanu. Zatim da se obezbedi bolja klima u regionu:

 

U Srbiji ma napretka, ali se ona mora potruditi da unapredi vladavinu prava i demokratije.Mora da poboljša pravosuđe i rad Parlamenta. Zakoni se donose, ali nedovoljno primenjuju. U slobodi izražavanja nema napretka. Medijska strategija je urađena, nedavno je taj tekst predat  Komisiji i još nije pregledan. Treba procesuirati ratne zločine. I borba protiv korupcije treba da bude efkasnika. Srbija je pohvaljena u razvoju ekonomije i odnosu prema migrantima. Ima suficit u budžetu, državni dug je pao na 55 posto, strane investicije porasle za 7,5 posto. Srbija je deo ekonomskog referentnog programa.Komisija  smatra da je i region u napretku. Za dalje napredovanje ključna je normalizacija odnosa Beograda i Prištine. Ocenjeno je da se Srbija potpuno posvetila dijalogu i da je pokazala strpljenje i uzdržanost na takse koje je na srpsku robu uvela Priština.

Ministarka Jadranka Joksimović nije zadovoljna političkim ocenama u izveštaju i čudi se što nije pozitivno ocenjen napredak u medijima. Kaže da je politička ocena i ona koja se odnosi na rad Parlamenta i na konstataciju da u njemu nema međupartijske saradnje. Nije  zadovoljna ni ocenom da je u borbi protiv korucije postignut ograničen napredak. Ana Brnabić se slaže da je negde u osnovi izveštaj pozitivan:

-Recimo u ekonomiji, ali  srpsku ekonomiju sve svetske organizacije hvale. Oko pogavlja 23 pala mi je u oko ocena medija i slobode govora. Sada, posle 20 godina, naše pravosuđe je privelo kraju suđenje za ubistvo Ćuruvije, što nije urađeno za vreme vladanja sadašnje opozicije.U Skupštini smo imali ozbijnu opstrukciju rada, jer je opozicija paralisala sednice  stotinama predloga za proširenje dnevnog reda i hiljadama amandmana. Niko iz EU na to nije reagovao, a primedbe su stavljene kada je to isto nedavno počela da radi i vladajuća koaicija. Nekoliko partija opozicije počelo je bojkot Parlamenta. U izveštaju se kaže da je to nekoliko partija okupljeno u Savez za Srbiju. A taj Savez uopšte nije u Skupštini, a pominje se kao neko ko je bojkotuje.Takva politička ocena me  zaista iznervirala.Ja mislim da poluistinama nije mesto u izveštaju Evropske komisije. Pominju se mirni protesti pozicije, a ne pominje se njen napad na RTS i Predsedništvo. Moja poruka piscima izveštaja je da sav napredak koji smo postigli nije zbog ocene Komsije, već zbog koristi za nas same, jer želimo modernu Srbiju. Koliko će poglavlja biti otvoreno, to više nije ni bitno.

Očekuje se da se otvore poglavlja 23 i 24.

Na pitanje o događajima na Kosovu, Ana odgovara da je zabrinuta, zato što je izostala konkretna reakcija EU na  hapšenje u Mitrovici.

Sem Fabricio ostao je pri svojoj oceni da je dokument dobar i da ga  je tako ocenilo 27 članova Komisije.♦