RASPRAVA U SKUPŠTINI O KIM: Građani će doneti odluku na – referendumu!

RASPRAVA U SKUPŠTINI O KIM: Građani će doneti odluku na – referendumu!

27/05/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

 

U Skupštini Srbije danas je počela dugo očekivana sednica posvećena stanjem na KiM. Izveštaj o Kosovu i Metohiji poslanicima je podneo predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je dva i po sata govorio o Kosovu. Prava opozicija nije bila u sali. Kako je najavila bojkotovala je njegovo izlaganje.

Rekao je da ako Srbija ne pristane na kompromis oko Kosova i Metohije, može da izgubi sve. Inače, kako je rekao skeptičan je oko kompromisa. Neće on o tome da odlučuje. Građani će doneti odluku na – referendumu koji će biti obavezujući. Još je najglasio da će podneti ostavku ukoliko građani ne prihvate dogovor sa Prištinom.

Predsdnik je rekao da je potrebno da se prestane sa obmanjivanjem javnosti:

-Nema Srbije, nema naše vlasti na Kosovu, osim u zdravstvu i školstvu.

“U slučaju da nema kompromisa Albanci će napasti Srbe na Kosovu. Iako je teško i znamo da je na Kosovu NATO, mi pogrom Srba nećemo dozvoliti. Neće biti ponovo Oluje i Bljeska”, rekao je Vučić.

O mogućnosti da Albanci napadnu Srbe upoznata je međunarodna zajednica. Načelnik Generalštaba Milan Mojsilović o tome je obavestio komandanta NATO.

U nastavku svog dugog izlaganja Vučić je rekao da
„Nema smisla da govorim do detalja, mogao sam danas da iznesem sve planove, sve mape, da govorim o svakom selu i zaseoku ali to ne mogu i ne smem jer ne odlučujemo mi sami ni o čemu, odlučuje i druga strana, a odlučuju još više oni koji podstiču drugu stanu na sve ono na šta su ih podsticali do danas”

Posle Vučića govorio je Dragan Marković Palma. Hvalio je sve čega se setio. Nije zaboravio ni njegovog koalicionog partnera Dačića.

Čedomir Jovanović (LDP) doveo je u pitanje opravdanost održavanja skupštinske rasprave i upitao Vučića koja je to gorka istina koju spominje.

Vučić je, odgovarajući Jovanoviću, rekao da je današnja sednica važna ne zbog donošenja neke odluke, “već da bismo narodu rekli istinu”. Narodu treba ukazati i na to kakve su projekcije za budućnost, kako bi mogli da donose odluke.

Predsednik SRS Vojislav Šešelj je rekao da “bi cilj morao da bude da Srbija što pre prestane da bude magarac”.

“Stalnim zaklinjanjem u evropski put, mi to ne možemo postići. Šta god od nas da traže, uvek je ucena, ‘ne možete bez toga u EU'”, rekao je Šešelj. Šešelj je još objasnio da u svojim nastupima predsednik mora da da deluje u okviru svojih ustavnih ovlašćenja.

Odgovarajući na pitanje Vojislava Šešelja o informaciji da je Specijalno tužilaštvo u Prištini pokrenulo istrage protiv generala Nebojše Pavkovića i Sretena Lukića, Vučić je rekao da mu je Pavković pisao o tome da su iz Prištine tražili susret sa njim. Predsednik je naveo da srpski obaveštajni podaci govore da je Specijalno tužilaštvo iz Prištine pripremilo optužnicu protiv generala Dikovića.

Šef poslaničkog kluba SNS Aleksandar Martinović kritikovao je Boška Obradovića. Rekao je da je Obradović organizovao zasedu na skupštinskom ulazu “verovatno po nalogu Đilasa”. Tvrdi da mu je namera bila da se obračuna s Vučićem i baci senku na sednicu.

Sednica, koja je počela u 16 časova završena je u 22 najavom da se nastavlja sutra u 10 časova.♦