MARKO ĐURIĆ : Ostvaren veći i bolji rezultat

MARKO ĐURIĆ : Ostvaren veći i bolji rezultat

20/05/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Marko Đurić direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju izjavio je danas na konferenciji za medije da su po preliminarnim podacima, kandidati Srpske liste za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova ostvarili “veći i bolji” rezultat i procentualno i u apsolutnim brojevima nego na lokalnim izborima pre dve godine.

Kandidati Srpske liste, kako je rekao, na jučerašnjem glasanju osvojili 21.858 glasova što je 5.827 glasova više nego na lokalnim izborima 2017. godine. Ocenio je da su Srbi sa severa Kosova, uprkos “brojnih napora da se podele, pokazali slogu, odgovornost i jedinstvo, odazvali se pozivu državnih institucija Srbije i pokazali kako se voli i poštuje sopstvena država”.

Đurić je naveo da je kandidat Srpske lista za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić osvojio 7.092 glasa ili 83,56 odsto od ukupnog broja izašlih. Iza Rakića su kandidati DPK sa 446 glasova i Samopredeljenja sa 326 glasova.

U Leposaviću je za kandidata Srpske liste Zorana Todića glasalo 7.004 birača ili 92,03 odsto. Slede kandidati Samopredeljenja sa 48, odnosno DPK sa 36 glasova.

Kandidat Srpske liste za gradonačelnika Zubinog Potoka Srđan Vulović osvojio je juče 3.995 glasova ili 98,35 odsto. Slede kandidati Samopredeljenja sa 12, odnosno DPK sa 11 glasova.

Na izborima za gradonačelnika Zvečana, kandidat Srpske liste Vučina Janković osvojio je 3.767 glasova ili 91,81 odsto. Slede kandidati DPK sa 130, odnosno Samopredeljenja sa 81 glasom.

Đurić je rekao da su mu prištinske vlasti uskratile su dozvolu za ulazak na Kosovo. On je danas planirao da poseti selo Lešak i uruči deset traktora kao vid pomoći tamošnjim poljoprivrednicima. Ali, rekao je, ta pomoć u toku dana svakako biti uručena, bez obzira na zabranu ulaska koja je njemu izrečena.♦