NEMAČKI MEDIJI : “Ustaški bard Tomson” zasenio Merkelovu!

NEMAČKI MEDIJI : “Ustaški bard Tomson” zasenio Merkelovu!

20/05/2019 Off By BERB

Nemački mediji izvestili su o posetu nemačke kancelarke Angele Merkel Zagrebu.

 

Der Tagesspiegel piše kako su nastup kancelarke na predizbornom skupu HDZ-a zasenili upadljivi nacionalistički tonovi, prenosi DW.

Ovaj berlinski list piše da nemački gosti verojatno nisu bili ni svesni čija se to pesma ori sportskom dvoranom Cibona (govoreći o puštanju Thompsonove pesme Lijepa li si) i podsjeća da su “koncerti ustaškog barda Marka Perkovića Tompsona u više navrata poslednjih godina bili zabranjeni i u Njemačkoj”.

List se osvrnuo i na govor Karla Resslera. “Umjesto da govori o budućnosti Evrope, mladalački nositelj liste HDZ-a je nošen ovacijama publike radije pričao o ‘najvećoj tragediji hrvatskog naroda‘ u austrijskom Bleiburgu.”

Der Tagesspiegel dodaje kako “ni počasnom govorniku Manfredu Weberu očito nije smetalo iscrpno veličanje utemeljitelja stranke i države Franje Tuđmana, koji je posthumno pred UN-ovim sudom za ratne zločine proglašen članom ‘kriminalne udruge’ za etničko čišćenje Hercegovine tokom rata u Bosni”.

Frankfurter Allgemeine Zeitung piše kako je Nemačka “partner Hrvatske i sa znatnim nuspojavama”. Spominju iseljavanje desetice hiljada Hrvatica i Hrvata nakon ulaska u EU 2013. “Iseljavanje počinje ozbiljno opterećivati socijalne sisteme”, piše FAZ(Index).♦