“RADIONICA” NP – 19. MAJA: Scensko čitanje „Ljudožderka ili kako sam ubila svoju porodicu“,

“RADIONICA” NP – 19. MAJA: Scensko čitanje „Ljudožderka ili kako sam ubila svoju porodicu“,

17/05/2019 Off By BERB

 

Olivera Živković

Scensko čitanje teksta Lejle Kalamujić „Ljudožderka ili kako sam ubila svoju porodicu“, biće održano 19. maja (18,00) u „Radionici“, novom scenskom prostoru Narodnog pozorišta u Beogradu, u ulici Gundulićev venac 50.

 

Režija je poverena Ani Konstantinović , a u podeli su Zorana Bećić Đorđević, Lidija Pletl, Ljiljana Blagojević, Marija Vicković, Vladan Gajović, Ljubivoje Tadić i Slobodan Beštić. Tekst „Ljudožderka“ Lejle Kalamujić drugo je u nizu javnih čitanja savremenih autora iz regiona na sceni Radionica Narodnog pozorišta u Beogradu.

– Ljudožderka je dramski tekst koji pokušava progovoriti o raspadu Jugoslavije i njegovim posljedicama na primjeru jedne porodice. Jedina neobičnost te porodice u sretnim osamdesetim je smrt mlade žene, iza koje je ostala kćerka, koja je i glavna protagonistica drame. Upražnjeno mjesto majke njeni najbliži srodnici (majčini i očevi roditelji) pokušavaju upotpuniti pričom o veličini i snazi zemlje u kojoj žive, i u koju je njena majka potpuno vjerovala. Tako, nesretne devedesete za nju donose, možemo reći, drugu smrt majke. Te godine donose i saznanje da je njena porodica (cijeli njen svijet) zapravo neobična i po tome što je čine različiti etnički identiteti, kaže Lejla Kalamujić.Prema njenim rečima, rat će podeliti porodicu, samim tim i njenu pripadnost, koja se otada pa nadalje stalno kreće po rubovima omeđenih granica.

– Smjenjuju se izbjeglištvo u Šid, povratak u ratno Sarajevo, potom česti odlasci u Bijeljinu. Pokušaj pronalaska novog identiteta, liječenje na psihijatrijskoj klinici… Što je jednom puklo, više se nikako ne da sastaviti. Sve je to izraženo u motivu „ljudožderstva“ koje izjeda nju samu, i ljude oko nje. Na kraju, Ljudožderka je i krivica u svima nama, koja nas proždire, ali i spaja u saznanju da smo mogli i morali bolje,“ smatra autorka komada.

Besplatne ulaznice mogu da se preuzmu na blagajni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Novi scenski prostor „Radionica“, otvoren je 23. aprila javnim čitanjem komada Tanje Šljivar “Kao i sve slobodne devojke”, u režiji Ivane Vujić.♦