PISMO IZ ZAGREBA: Tomšićeva pita Vučića i Brnabićevu zašto ne izručuju Radetu i Jojića Hagu?

PISMO IZ ZAGREBA: Tomšićeva pita Vučića i Brnabićevu zašto ne izručuju Radetu i Jojića Hagu?

16/05/2019 Off By BERB

 

Zagrebački porta Index objavio je daje poslanica u Evropskom parlamentu i potpredsednica Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Ruža Tomašić uputila je pismo predsedniku Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić.

 

U pismu je reagovala na nalog koji je izdao Međunarodni sud Ujedinjenih naroda za ratne zločine (MICT), u kojemu od srpskih vlasti traži da se dvoje članova Srpske radikalne stranke (SRS), Vjeverica Radeta i Petar Jojić, izruče Hagu.

Potsetimo: Sud je u svojoj odluci odbacio mogućnost da se suđenje Radeti i Jojiću preda srpskom pravosuđu zbog realne mogućnosti uticaja na svedoke.

“Radeta i Jojić optuženi su za nepoštivanje suda jer su u slučaju protiv Vojislava Šešelja prijetili i pokušavali podmititi svjedoke. Prema zaključku Višeg suda, Srbija nema obvezu izručivanja okrivljenika za nepoštivanje suda i utjecanje na svjedoke, dok je Radeta novinarima izjavila kako dragovoljno neće otići u Den Haag te time bacila rukavicu srbijanskom predsjedniku Vučiću i premijerki Brnabić.

Gospodine Vučiću i gospođo Brnabić – sada ste vi na potezu! Jeste li doista predani međunarodnim pravnim obvezama i želite li doista Srbiju čim prije vidjeti u Europskoj uniji? Koliko su vam u stvarnosti važna poglavlja o pravosuđu i temeljnim ljudskim pravima, te o slobodi, sigurnosti i pravdi?” pitala je Tomašićeva na kraju pisma(Index).♦