SKUPŠTINA SRBIJE: Šešelj, mlađi – Ove zakone donosite samo zbog EU

SKUPŠTINA SRBIJE: Šešelj, mlađi – Ove zakone donosite samo zbog EU

15/05/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Iako u Skupštini Srbije nema opozicije, osim nekoliko poslanićkih grupa koje nazivaju lažnom opozicijom, promena nekih zakona koje se odnose na pravosuđe, bila je razlog sukoba.

Aleksandar Šešelj, ili kako ga zovu, “Šešelj mlađi” spada u takozvanu lažnu opoziciju, ali je danas bio oštar:

– Ove zakone donosite samo zbog EU.Tako možemo još sto godina, ali ući u EU nećemo. Što se tiče kazne doživotnog zatvora, ovde se utrkuju neki poslanici protiv mogućnosti uslovnog otpusta. Šta znači kada to obrazlažete pitanjem gde je bila čovečnost ubice ? Jel to vi hoćete oko za oko, zub za zub? To je primitivno pravo koje ni jedna država ne poznaje.Nečovečnost ubice ne može biti argument u raspravi i ne može se sve bazirati na pojedinačnom slučaju.Razmislite malo šta može osoba osuđena na doživotni zatvor da uradi ukoliko misli da ništa ne može da promeni njegovu sudbinu? Može da napadne zatvrskog čuvara, drugog zatvorenika, jer zna da ništa ne može da promeni njegovu sudbinu.
Ministarka pravosuđa, Nela Kuburović, odgovorila je da su se svi stručnjaci, a i građani u javnoj raspravi o Tijaninom zakonu složili da za ubistvo maloletnika, trudnice i nemoćnih treba izreći kaznu doživotnog zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta i da nisu emocije bile razlog što je to uneseno u konacni tekst:

-Danas u Evropi imate 30.000 zatvorenika sa doživotnom kaznom i ne verujem da se tamo plaše da će neko od njih da napadne zatvorske čuvare.
Maja Gojković je rekla da Evropa ne kaže da ukidamo ljudska prava najtežim zatvorenicima:

-Ona je u skoro svim državama svojim članicama omogućila da postoji doživotni zatvor bez uslovnog otpusta za najteža krivična dela.
Aleksandra Majkić je podsetila da kaznu doživotnog zatvora nije izmislila Srbija:

– Čak se smatra da Srbija ima veoma blagu kaznenu politiku. Zato ja predlažem veće kazne za proizvodnju i promet droge, ubijanje i zlostavljanje životinja, nasilje u porodici, napade na službena lica. Kaznu doživotnog zatvora imaju i Austrija, Švajcarska, Nemačka, Francuska, Finska, Italija. Doživotnu robiju bez uslovnog otpusta imaju Litvanija, Malta, Belgija, Holandija, Madžarska.

Maja Goković zamerila je opoziciji što ne prisustvuje raspravi o Tijaninom zakonu:

-Boško Obradović, šef poslaničke grupe Dveri, koja više ne postoji, gradio je svoju karijeru pričama o zaštiti dece i porodičnih vrednosti, sada poručuje da ovaj zakon nije u skladu s evropskom praksom jer nema mogućnost uslovnog otpusta. Sve što on govori je politikanstvo, jer, sem uvreda, ništa drugo o ovom zakonu ne ume da kaže. Ja ipak pozivam sve opozicione poslanike da dođu bar onog dana kada se bude glasao Tijanin zakon i da glasaju.♦