Institut za istraživanje genocida Kanada kritikuje Dodika

Institut za istraživanje genocida Kanada kritikuje Dodika

13/05/2019 Off By BERB

Poziv predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da pripadnici Trećeg pešadijskog puka Oružanih snaga BiH na sledećem obeležavanju Dana tog puka obuku uniforme bivše Vojske Republike Srpske deo je kontinuiteta rušenja te narušavanje mira i stabilnosti

Ovo misli Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) koji je u saopštenju napomenuo da se radi o kontinuitetu antidržavne politike kako bi realizovali velikosrpskog nacionalističkog cilja na račun podele države BiH.

Institut smatra da je bh. entitet Republika Srpska sve dalje od procesa suočavanja s naučno istraživačkom, istorijskom i pravnom istinom o agresiji i genocidu počinjenom u BiH.

– Takav fašizam i šovinizam je veoma opasan ne samo za državu BiH, već i za Evropu i svet. Dodik jasno pokazuje da je na putu političkog, vojnog i policijskog establišmenta RS-a, iz ratne 1992. godine, establišmenta pravosnažno presuđenog za genocid – navode u saopćenju IGK-a.

Ističu da izjava o oblačenju uniformi bivše Vojske RS, vojske koja je počinila najgori zločin protiv čovječnosti poslije holokausta u Evropi je zapravo “slavljenje agresivno genocidne ostavštine bivše vojske i policije RS, čime se šalje poruka da je genocid uvek moguć i izvestan”.

Istraživači genocida, aktivisti ljudskih prava i intelektualci, okupljeni unutar Internacionalnog ekspertnog tima IGK-a zatražili su hitno reagovanje svetskih vladinih i nevladinih autoriteta za političko uklanjanje i krivično sankcioniranje Dodika, ali i reakciju Ureda visokog predstavnika u BiH.

Dodikov napad na jedan od najjačih elemenata države BiH, Oružane snage BiH, je napad na državu BiH kao prosperitetnu buduću članicu Severnoatlantskog saveza (NATO) i Evropske unije, zaključeno je u saoptenju Instituta za istraživanje genocida Kanada(Agencije).♦