KOSOVO: Kadri Veselji pokreće skupštinsku raspravu o sudu za “srpske zločine”

KOSOVO: Kadri Veselji pokreće skupštinsku raspravu o sudu za “srpske zločine”

12/05/2019 Off By BERB

 

Predsednik skupštine Kosova Kadri Veselji prištinskom portlu Periskopi izjavio da će u četvrtak (15. maja)u kosovskoj skupštini inicirati osnivanje „Međunarodnog tribunala za genocid Srbije na Kosovu“.

 

Veselji je najavio da će se predsedništvo Skupštine u ponedeljak sazvaće sednicu za četvrtak sa dnvnim redom formiranje međunarodnog tribunala za genocid Srbije na Kosovu.

Veselji je objasnio da će se ovaj proces odvijati u tri faze: „formiranje državne komisije, dokumentacija i osnivanje međunarodnog suda“.

-Započećemo prvu fazu, osnivanje državne komisije, koju će predstavljati sve političke partije, udruženja, relevantne institucije, sudstvo, policija, tužilaštvo”, rekao je Veselji i dodo da će u drugoj fazi biti prikuljen – dokumentacija i na kraju “međunarodni tribunal”.

Predsednik LDK Isa Mustafa izjavio je da je Veseljijeva inicijativa “pokušaj prikrivanja neuspeha vlade”, prenosi Insajderi.

Mustafa je Izjavio da Kosovo ne može da uspostavi takav pravni mehanizam pošto je to u nadležnosti međunarodnih institucija.

-Kosovo ne može da formira Tribunal. To mogu Ujedinjene nacije, Savet bezbednosti ili EU”, rekao je Mustafa dodajući da će ipak LDK podržati svaku inicijativu koja privodi pravdi “srpske kriminalce koji su počinili zločine na Kosovu. Ove inicijative trebalo je da budu pokrenute ranije. Više liče na prikrivanje da na Kosovu ništa ne funkcioniše”, rekao je on.

Formiranje ad hoc komisije kosovske skupštine za „osudu genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina na Kosovu“, kao i Veseljijeva inicijativa za osnivanje međunarodnog tribunala usledile su posle smene ministra administracije lokalne samouprave iz redova Srpske liste, Ivana Todosijevića, zbog izjave o Račku, ali i naloga kabineta kosovske vlade Mnistarstvu pravde da izradi nacrt zakona o „kažnjavanju poricanja zločina Srbije i genocida“.

Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, naveo je da je Todosijević smenjen zbog „govora mržnje“, a nešto pre Todosijevića, zbog sličnih navoda na Fejsbuk profilu, smenjena je i zamenica ministra pravde Vesna Mikić.

U međuvremenu, Specijalno tužilaštvo Kosova pokrenulo je istragu protiv Todosijevića zbog, kako je saopšteno „izjava“.♦