SARAJEVO: Godišnji sastanak EBRD-a

SARAJEVO: Godišnji sastanak EBRD-a

08/05/2019 Off By BERB

Na Samitu u Sarajevu, koji je počeo juče, nalazi se i delegacija Srbije koju predvodi Ana Brnabić.

 

Brnabićeva je imala radni susret sa predsednikom EBRD-a Sumom Čakrabartijem i ostalim liderima Zapadnog Balkana – predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, premijerom Albanije Edijem Ramom, premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevom i predsedavajućim Savetom ministara BiH u tehničkom mandatu Denisom Zvizdićem.
Predviđeno je da Brnabićeva govori na panelu o Zapadnom Balkanu, Na ministarskom panelu govoriće ministar finansija Siniša Mali.
Očekuje se da se Ana Brnabić u toku trajanja Samita sastane sa i sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metjuom Palmerom.
Potsetimo da je godišnji sastanak guvernera EBRD najznačajniji i najveći ekonomski događaj u regionu i okuplja oko 3.000 učesnika i 82 delegacije.

Hašim Tači odustao je od učestvovanja na Samitu u Sarajevu.

Jedini razlog koji je doveo do neučestvovanja Tačija na ovom sastanku je, kako se navodi u Prištini, bilateralni odnosi između Kosova i Bosne i Hercegovine, koji su na najnižem mogućem nivou.

– Uprkos našoj spremnosti i volji da imamo dobrosusedske odnose sa Bosnom i Hercegovinom, kao i međusobno priznanje, na žalost, do danas ova ponuda nije bila prihvaćena, a često je i zloupotrebljena“, stoji u saopštenju iz Prištine(Agencije).♦