SLUČAJ TV KANAL 9: Ana Brnabić – štrajk glađu je vrsta ucene

SLUČAJ TV KANAL 9: Ana Brnabić – štrajk glađu je vrsta ucene

07/05/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Vlasnica novosadske televizije Kanal 9 Maja Pavlović prekinula je danas, posle 23 dana, štrajk glađu.

Upravo je u vladi završen njen razgovor sa premijerkom Anom Brnabić koji je trajao više od dva sata. Prisustvovali su i članica Saveta REM Olivera Zekić, predsednik RATEL-A Vladica Pintor, direktor OFPS Nikola Viloti, predstavnik NUNS-A Vukašin Obradovic i UNS-A Nino Brajović.
Maja je Anu optužila što ne pomogne da se reše njeni dugovi. Ana je odgovorila:
– Neverovatno mi je da se u društvu u kome se svi pozivaju na vladavinu prava neko ljuti na Vladu zato što nije pozvala Ustavni sud da ubrza proceduru, kako to Maja Pavlović zahteva.
Maja pred Sudom ima trinaest postupaka, od kojih 11 aktivnih.
Ana je rekla da je štrajk glađu vrsta ozbiljne ucene, da je situacuiju shvatila ozbiljno ali da za rešavanje dela zahteva ne vidi ni jedan jedini način. Ona smatra da nije trebalo da dođe do štrajka glađu jer je vlada uvek otvorena za razgovor:
– Još u prvoj nedelji rekla sam da nisam nadležna za ovaj problem koji se nalazi na sudu iako je Maja htela da joj objasnim šta je vladavina prava. Cenovnik i sporazum o tarifama nismo pravili da ubijemo medije.
Maja joj je žustro odgovorila da predsednik vlade može da iskoordinira sve institucije:
-U štrajk sam ušla zbog očaja, a ne ucene, jer se svi proglašavaju nenadležnim. Ne mogu da dozvolim da se ugasii moja firma posle dvadeset godina uspešnog rada.
Vukašin Obradović teškim se rečima okomio na premijerku.
– Ja sam Maju nagovorio da dođe ovamo. I neprijatno mi je zbog ponašanja premijerke. Ako je neko dvadeset dana štrjkovo glađu gospođo Brnabić a vi se niste pitali zašto, nego ste čekali da je tek sada primite kako bi joj rekli da niste nadležni, kakvo je to vaše ponašanje? Kažete da je Maja pribegla opasnoj vrsti ucene. Ne ulazim u opravdanost Majinih zahteva. Institucije nisu rekle svoje, ali ostaje gorak ukus da vi kao predstavnik vlasti upravo pokazujete šta znači vladavina prava. Pitam zašto je baš Maja odlučila da štrajkuje a ne televizija Apolo ili Delta? Vi ako niste nadležni za sudove niste nadležni i za medijske reforme. Od vas očekujem da pratite zašto takve reforme dovode nekoga u situaciju da štrajkuje glađu?
Premijerka je odgovorila da je upravo zbog takvih priča odlučila da ovaj sastanak bude javan:
– Da je bio zatvoren svako bi imao svoju priču. Ovako naši građani vide sve. Ako Maja nastavi štrajk biće mi žao, ali neću protiv odluka suda, jer na to Vlada nema pravo.
Inače Maja je od grada Novog Sada i Republike od 2012 d0 2018. godine dobila više od 18 miliona dinara.
Direktor SOKOJ-A izjavio je da je spreman da se Majin dug reprogramira, ali nikako da se ukine.

Prosto je neverovatno da neko ko gladuje 23 dana sa toliko snage i žestine dva ipo sata brani svoje interese visokim glasom.
Kada sam to prokometarisala posle sednice, napao me jedan golobradi mladić rečima:
– Marš, sram te bilo, džukelo!
Nisam mu rekla da sam 1982. godine samo deset dana štrajkovala glađu u zatvoru u Sremskoj Mitrovici i da sam se probudila u bolnici.♦