KOSOVO: Crnogorci postaju “vidljivi”

KOSOVO: Crnogorci postaju “vidljivi”

06/05/2019 Off By BERB

Crnogorska zajednica će po prvi put od proglašenja nezavisnosti Kosova biti uvrštena u popis stanovništva, domaćinstva i stanova koji će se održati 2021. godine. Ovo je potvrdila Agencija za statistiku i Kancelarija premijera Kosova a saopštilo je Udruženje Crnogoraca Kosova:

 

“Udruženje Crnogoraca Kosova kao pokretač zahteva da Crnogorci budu kao i sve ostale zajednice uvršteni u ovaj popis učestvovaće u raspravi i izradi nacrta koncept dokumenta, sa posebnim naglaskom na definisanje problema, uzroka, efekata i promjena”, navodi se u saopštenju.

“Podaci iz ovog popisa biće od presudnog značaja za opstanak crnogorske zajednice na Kosovu, naše ustavno-pravno priznanje i institucionalno pozicioniranje te povratak raseljenih lica i nasilno oduzete imovine. To će biti veoma važan instrument za razvoj i reviziju socio-ekonomskih politika, politika stvaranja radnih mjesta, razvoja infrastrukture, investicija i drugih usluga kako za našu zajednicu, tako i za zemlju u kojoj živimo i radimo”, stoji dalje u saopštenju(RTK2).♦