Ana Brnabić posle Berlina: Srbiju niko nije naterao da nastavi dijalog

Ana Brnabić posle Berlina: Srbiju niko nije naterao da nastavi dijalog

30/04/2019 Off By BERB

 

Ana Brnabić izjavila je da Srbiju na sastanku u Berlinu niko nije naterao da nastavi dijalog bez ukidanja taksi i da Srbija po pitanju Kosova i Metohije nije izgubila svoju poziciju.

 

-Rezultat je da niko nije naterao Srbiju da nastavi dijalog a da se takse nisu povukle i da Srbija nije izgubila svoju poziciju, to je velika stvar, rekla je Brnabić, koja je juče prisustvovala sastanku u Berlinu.

Premierka Vlade Srbije smatra da je u Berlinu uvaženo mišljenje Srbije.

-Mi se sa tim vraćamo kući, Srbija se čula, mišljenje Srbije se uvažilo i mislim da je to rezulat jedne drugačije politike koju je uveo predsednik Aleksandar Vučić, koja i jeste politika emocija i pričanja bez rukavice. I toga da isto pričamo iza zatvorenih i otvorenih vrata. Ako imamo prijateljske odnose ispoštujte te ljude i nemojte na tim ljudima da dobijate populističke političke poene”, naglasila je Brnabić.

Dodala je da je za Ramu mislila da ima drugačiju viziju odnosa na Balkanu i odnosa između Srba i Albanaca.

On pokazuje jedno u odnosima jedan na jedan, a onda skuplja političke poene na najeftiniji i populistički način, onda ću i ja sa njim pričati kao i sa bilo kojim političarem, rekla je Branbić i kazala da će od sada pričati sa njima isključivo kao sa političarem.

Navela je da je očekivala korektan ljudski odnos, ali da joj se čini da nema takvog odnosa i da smatra da u politici mora biti više iskrenosti, pogotovo u ovako kompleksnim situacijama.

Brnabić je rekla da se od strane Prištine mogla čuti i revitalizacija necivilizacijskih taksi od 100 odsto koje su uvedene u 21. vijeku.

“Vučić je isto rekao da smo jako dobro predstavili Sribju, nismo bili naročito opširni, ali rekli smo iskreno sta mislimo i osećamo i kakva je sitauacija. Da smo tu da nastavimo razgovore i za kompromise, ali da takse moraju prvo da se ukinu”, navela je ona.

Kaže da Priština troši vrijeme ne samo Srbima već i Albancima na KiM i drugima na Balkanu, dok je, sa druge strane, Vučić pokazao ogromnu hrabrost da se iskorači u smislu da razgovramo o kompromisu.

“Najlakše politički bi bilo da kažemo da možemo da razgovoramo o stepenu autonomije i o kontramerama ili o tome da Albanci krše CEFTA i SSP, ali gde bi nas to dovelo. Hajde da budemo svi politiički hrabri da napravimo drugačiji regiona za generacije iza nas”, rekla je predsjednica vlade.

Naglasila je da je Vučić uveo drugačiju potliku u međunarodnim odnosima i da isto priča u Beogadu i u Berlinu, Tirani i Briselu.

“Mislim da je to prava politika, Srbija može da bude jedina koja nešto zastupa za tim stolom. Lideri kao što su Merekl i Markron će to uvažavati”, kazala je premijerka Srbije.

Brnabić je rekla, povodom nastavka sastanka u Berlinu što je planirano za 1. jul u Parizu, da će učestvovati ako bude pozvana pošto se još ne zna tačno u kome će formatu biti taj skup.

“Ako mogu da pomognem, tu sam, Srbija će uraditi sve što može da nastavi da gradi stabilnost na Balkanu”, dodala je Brnabić(Agencije).♦