Dan devojaka: Srbija lider u Evropi po broju devojaka u sektoru IKT

Dan devojaka: Srbija lider u Evropi po broju devojaka u sektoru IKT

25/04/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Povodom Međunarodnog dana devojaka u IKT-u Ana Brnabić je izjavila da je Srbija lider u Evropi po broju devojaka u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT), i da će zemljama EU biti potrebne decenije da je dostignu.

 

Brnabićeva je ovo rekla na tradicionalnom susretu u Beogradu. Još je i rekla da su one budućnost Srbije i najveći potencijal koji zemlja ima i da je važno da im država obezbedi adekvatno obrazovanje, karijeru i uslove za život kako bi ostale u Srbiji.

– Naša pamet, naša snaga i naše obrazovanje su toliko jaki da će Srbija uskoro moći da postane i lider u celom svetu u IKT sektoru”, pohvalila se Ana Brnabić i potsetila da danas žene čine 60 odsto zaposlenih u Kancelariji Vlade Srbije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Otkrila je da se u Srbiji radi na uvođenju bržeg bežičnog interneta u školama, uvođenju digitalnih udžbenika, kao i programiranja kao obaveznog predmeta u osnovnim školama.

-U ovoj školskoj godini smo čak pet puta povećali broj specijalizovanih IT odeljenja u školama u Srbiji. Trenutno postoji 44 takvih odeljenja u 36 gimnazija”, rekla je Brnabićeva.♦