Aja Jung pita: Zašto ministar kulture Festivalu igre, umesto 15, daje samo 2 miliona dinara?

Aja Jung pita: Zašto ministar kulture Festivalu igre, umesto 15, daje samo 2 miliona dinara?

23/04/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Da je Balkanekspresrb.rs bio u pravu kada je objavio tekst Ministar ne voli balet, koji je razljutio Vladana Vukosavljevića, pokazuju i najnoviji dogadjaji. Direktorka Beogradskog festivala igre,

 

Aja Jung, koja trpi teror Vukosavljevića od prvog dana kada je stupio na mesto ministra kulture, dugo se uzdržavala da se požali, ali je juče konačno progovorila na konferenciji za novinare:
-On ignoriše najvažnije autore današnje umetničke igre, koreografe poput Naharina ili Godanija i na taj način pokazuje neverovatnu nezainteresovanost za evropske i svetske standarde u nekom tužnom nastojanju da udovolji čaršiji.

Izbegava obaveze: Vladan Vukosavljević

Pre mesec dana pitala sam Vukosavljevića zašto Ministarstvo Festivalu igre duguje 2 i po miliona dinara još za prošlu godinu, a on je odgovorio da nema pojma i da se obratim računovodstvu. Kad sam to objavila, naljutio se.Ove godine za mesec i po dana nije našao vremena da dođe bar na jednu predstavu, a i svoj odnos prema Festivalu pokazao je odlukom da za Festival umesto 15, isplati samo 2 miliona dinara. Izgovor , naravno, ima, jer je o svemu odlučivala specijalna komisija koju je sam odabrao, a predvodi je osoba po zanimanju turizmolog.Koliko ta ličnost ima veze sa baletom o čijem finansiranju odlučuje, vidi se po njenoj struci. Najvažnija joj je referenca što ju je ministar odredio da o tome odlučuje i rekao joj kako da odluči.

 

Ovogodišnji, 16. Beogradski festival igre od 22. marta do 12. aprila, ugostio je 16 trupa iz 11 zemalja.Bila su tu velika imena, kao što je Ohad Naharin, Jakopo Godani, Mari Šuninar, Sidi Larbi Šerkauji, Rašid Uramdan. U Beograd je doputovalo 328 igrača i članova tehničko administrativnih timova. Sedam šlepera i 9 kamiona je prenelo scenografiju i rasvetu. Izveštavalo je 117 domaćih i stranih novinara.Tokom festivala organizovan je i Kongres Unije umetničke igre Kine i 16 zemalja Evrope.

Aja Jung je, zajedno sa lokalnim samoupravama, organizovala da pedeset mladih Kragujevca, Smedereva i Novog Pazara dođu na predstave Holandskog teatra igre i Drezden Frankfurt kompanije i za mlade igrače organizovano je 11 majstorskih kurseva baleta i tri radionice savremene igre.

 

U Novom Sadu još traje izložba fotografija i predstava ovogodišnjeg 16. Beogradskog festivala igre. U čast 29. aprila, svetskog dana igre, očekuje se da program Beogradskog festivala poseti 25.000 ljudi.

Aja Jung već je pripremila program za naredni, 17 festival, koji će se održati dogodine. On će početi senzacijom – prvim gostovanjem Njujork siti baleta u ovom delu sveta.

I sve ovo ne interesuje ministra Vukosavljevića. On izbegava svaku komunikaciju sa Ajom Jung. Prvu informaciju o novcu koju je Ministarstvo odredilo za finansiranje ovogodišnjeg festivala, Aja je dobila dve nedelje po zavšetku programa.

Vladan Vukosavljević je deveti ministar od početka Beogradskog festivala igre. Svi ministri su imali različite ambicije i prioritete, ali se ni jedan nije toliko trudio da uguši Beogradski festivali igre, kao on. Vukosavljević ignoriše festival koji je postao važan ne samo za našu sredinu, već i za ceo region i Evropu.

Aja kaže da bi trebalo rangirati festivale i voditi računa o onima koji državi i gradu višestruko vraćaju uložena sredstva, nude vrhunski umetnički sadržaj i koriste turizmu i imidžu Srbije u svetu. Kroz Festival igre ovog proleća su domaća pozorišta prihodovala 7 miliona dinara kroz zakup prostora i podelu zarade od ulaznica. On line sistemom je 1500 ulaznica za predstave kupljeno iz inostranstva. Aja kaže:

-Kada bi se u Izraelu ansambl Batševa našao u istom rangu ili na istom konkursu sa nekim folklornim ansamblom ili manifestacijom, to bi bio skandal. Isto bi se desilo i u Italiji, kada bi o Venecijanskom festivalu igre raspravljala komisija stručna koliko i ova u našem Ministarstvu kulture. Naši moraju da shvate i odvoje projekte međunarodno prepoznatljive od projekata lokalnog značaja. Nedopustivo je program umetničke igre prepustiti ljudima koji nemaju ni dana formalnog obrazovanja u oblasti umetničke igre ili umetničke produkcije, a takva osoba je već dve godine na čelu komisije Ministarstva kulture. Sigurna sam da će ovaj festival umetničke igre nadživeti ministra Vkosavljevića.

 

Za to vreme Vukosavljević se pravi da ništa ne čuje. On izdašno finansira filmove koji optužuju Srbiju za ubijanja Albanaca u ratovima devedesetih. Otvara seoske biblioteke, uživa u folkloru i seoskim priredbama, a umetnički balet ne trpi. To je njegov afinitet i njegova stvar, ali samo kada ne bude na čelu ministarstva koje treba da se bavi sveukupnom kulturom.Onima koji vole umetnost, ostalo je samo da čekaju rekonstrukciju Vlade , ili nove izbore.♦