Petnica dobila Spektrometar

Petnica dobila Spektrometar

22/04/2019 Off By BERB

 

 

Ranka Čičak

 

Danas je svečano uručen apart Spektrometar Istraživačkoj stanici Petnica. Kampanja sakupljanja novca za ovaj aparat pokrenuta je tokom obeležavanja prošlogodišnjeg nacionalog dana -davanja za podršku inovacijama i obrazovanju.

 

Pojedinci, kompanije i nevladine organizacije prikupili su 3,2 miliona dinara. Aparat se koristi u biomedicini, geologiji, ekologiji, astronomiji, hemiji, arheologiji, umetnosti. Na njemu će godišnje učiti 400 polaznika Istrađživačkog centra Petnica. To je deo projekta koji podržava američka agencija za međunarodni razvoj USAID a sprovodi ga koalicija za dobroćinstvo koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac.
– Premijerka Vlade Ana Brnabić rekla je da će vladin Savet za filantropiju i ove godine podržati nacionalni dan davanja – 9. oktobar. U nove naučne centre uložiće se 100 miliona evra. Ona je zadovoljna što su u protekloj godini građani u dobročinstvima učestvovali sa 42,9 posto i premašili ulaganja kompanija. Prošle godine donirano je 27, 23 miliona evra. Za 20 posto više nego ranije povećana je transparentnost ulaganja. To je ulilo poverenje donatorma.