LSV: Modernim Ustavom protiv beogradizacije Srbije

LSV: Modernim Ustavom protiv beogradizacije Srbije

21/04/2019 Off By BERB

Aleksandar Marton (LSV)

 

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je svaka vest o ekonomskom oporavku Srbije dobra, ali treba istaći da se najveći deo takvih novosti odnosi samo na teritoriju grada Beograda.

 

Američka agencija „Mudi“ objavila je da Beograd ima povećani kapacitet samofinansiranja, kao i poboljšanu poziciju likvidnosti. Ovakve vesti zasenjene su veoma lošim stanjem u ostalim krajevima zemlje. U svim regionima, izvan glavnog grada, beleži se drastična depopulacija. Sela su pusta, a slična sudbina zadesila je i mnoga gradska i opštinska središta.

Dok se male sredine gase, očito je da se u glavnom gradu sprovode brojni investicioni poduhvati, koji često koštaju više od godišnjih budžeta nekoliko opština zajedno. Poslednji primer je „beogradska gondola“, čija vrednost izgradnje dostiže ukupne godišnje iznose budžeta Žitišta, Plandišta i Nove Crnje.

LSV smatra da vesti o poboljšanom kreditnom rejtingu Beograda čude, posebno kada se zna da je u poslednjih desetak meseci Vlada Srbije, iz svoje budžetske rezerve, glavnom gradu uplatila najmanje sedam miliona evra, ili više od 800 miliona dinara.

Nažalost, i pored drastične razlike u kvalitetu života ostatka Srbije u odnosu na Beograd, državna vlast i dalje nesrazmerno pomaže centar naše države.

Centralizacija guši Srbiju, a jedan od njenih najbezobraznijih izraza je beogradizacija.

LSV traži hitne sistemske promene! Insistiramo na donošenju novog Ustava i zakona koji će omogućiti ravnomerni regionalni razvoj.

Pozivamo sve aktere na političkoj sceni Srbije da postignu konsenzus oko jednog pitanja, a to je da Beograd nije jedini grad u zemlji.♦