Dopisivanje: Kadri Veselji poslao pismo Kongresu SAD protiv Srbije

Dopisivanje: Kadri Veselji poslao pismo Kongresu SAD protiv Srbije

21/04/2019 Off By BERB

 

Predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji, poslao je pismo Kongresu SAD, o navodnim zločinima i genocidu koji je Srbija počinila na Kosovu tokom poslednjeg rata 1998-1999. godine.

 

Pismo je prvo poslato predsjedavajućoj Predstavničkog doma (Kongresa), Nensiji Polos i predsedniku Odbora za spoljne poslove Američkog kongresa, Eliotu Engelu.

U ovom pismu koje će biti poslato i svim parlamentima prijateljskih zemalja Kosova, kao i Evropskom parlamentu, Kadri Veselji je pomenuo brojne masakre i brojne zločine koje je Srbija počinila na Kosovu.

“Međunarodno je poznato da su u brutalnom režimu Slobodana Miloševića Albanci na Kosovu bili žrtve i meta sistematskog nasilja. Prema tome, oko milion Kosovara, više od polovine stanovništva, bili su primorani da napuste Kosovo, a pola miliona bilo je raseljeno unutar zemlje. Ukupno, oko 90 posto albanskog stanovništva postali su izbeglice ili raseljena lica. 13,535 je ubijeno. Među njima je bilo 1230 dece, uključujući bebe i drugu malu decu”, navedeno je između ostalog u pismu Veselija koje je prenelaKosovska televizija.

Veselji dalje je napisao da je “Tokom deset godina postojanja, Kosovo je pokazalo da je mirna zemlja i da aktivno traži pozitivne odnose sa svim susedima, uključujući i Srbiju. Međutim, moram reći da treba učiniti mnogo da bi se omogućilo poboljšanje, a deo pobošljanja je i prihvatanje istine”

Pismom je upućen poziv zemljama da donesu rezoluciju kojom se potvrđuje istina o srpskim zločinima na Kosovu.

„U ime Skupštine Kosova, želeo bih da pozovem Vas i Vaše kolege da omogućite formalno priznanje istorijske nepravde koja je učinjena protiv mog naroda. To se može učiniti kroz rezoluciju kojom se pokazuju i osuđuju zločini protiv čovečnosti koji su se dogodili na Kosovu“, kaže se u Veselijevom pismu(Agencije).♦