Crveni krst Srbije: I ove godine socijalno ugrožena deca letovaće na moru

Crveni krst Srbije: I ove godine socijalno ugrožena deca letovaće na moru

20/04/2019 Off By BERB

 

Crveni krst Srbije zahvaljuje se građanima Beograda koji su uz martovsku uplatnicu „Infostana“, dobili uplatnicu Crvenog krsta i uplatili donaciju za oporavak dece.

 

Novac sakupljen na ovaj način koristiće deca iz socijalno najugroženijih porodica iz Beograda, deca korisnika narodonih kuhinja i humanitarne pomomći iz udaljenih seoskih sredina.

Početkom aprila Beograđani su uz uplatnicu Infostana za mart mesec dobili i pojedinačnu uplatnicu Crvenog krsta Srbije kojom su građani pozvani da učestvuju u ovoj akciji prikupljanja sredstava za oporavak dece na moru. U prve dve nedelje akcije pozivu Crvenog krsta se odazvalo 5.845 beogradskih domaćinstava i 44 firmi i preduzeća. Zaključno sa 18. aprila prikupljena su sredstva u visini od 2.630.605,71 dinara. Najmanja uplata je iznosila je 1 dinar, a najveća 20.000 dinara.

Banka „Poštanska štedionica“ oslobodila je provizije sve uplate građana za ovu namenu. Tokom desetodnevnog boravka u odmaralištu Crvenog krsta Srbije u Baošićima deca će imati 4 obroka dnevno, a sa njima će sve vreme boravka biti i edukovani mladi volonteri Crvenog krsta iz različitih sredina. Oni će sprovoditi tradicionalnu Letnju školu Crvenog krsta. Tu će biti i lekar pedijatar, instruktor plivanja, spasioci na vodi i zaposleni Crvenog krsta koji će brinuti o njihovoj bezbednosti. Program letnje škole prilagođen je uzrastu i interesovanju dece a ogleda se kroz: kreativne radionice (obuka iz prve pomoći i realistički prikaz povreda i oboljenja, likovna, muzička, dramska, kompijuterska, novinarska radionica, škola stranih jezika i td.) – sportske aktivnosti i zabavni program (igre bez granica, maskenbali, kvizovi, izbor za mis i mistera i td.) – edukatvne radionice (promocija humanih vrednosti, preventivno zdravstvene aktivnosti i dr.)
Od sredstava koje su građani uplatili u akciji 2018. godine (8.353 domaćinstava i 25 pravnih lica), na moru su boravila deca korisnici narodnih kuhinja i humanitarne pomoći Žablja, Inđije i Dimitrovgrada, kao i deca iz socijalno najugroženijih porodica iz Beograda(Press CKS).♦