Vučić: Bez kompromisa sa Srbijom Albanci nikada neće imati ništa

Vučić: Bez kompromisa sa Srbijom Albanci nikada neće imati ništa

18/04/2019 Off By BERB

 

Ranka Čičak

Posle nedelju dana pešaćenja grupa Srba sa KiM stigla je do Beograda i predsednika Aleksandra Vučića.

 

U Predsedništvu su došli sa transparentom, koji su nosili tokom celog puta: “Srbi sa KiM za Srbiju i Vučića”. Nosiće ga i za vreme mitinga 19. aprila.

Vučić je zahvalio grupi Srba sa KiM na njihovom poduhvatu i na tome što, “vole Srbiju i KiM u Srbiji”.

Predsednik se posle razgovora sa “pešacima” novinarima je govorio o odnosima sa Prištinom:

-Albanci moraju da znaju da bez kompromisa sa Srbijom nikada neće imati ništa. I međunarodna zajednica i Nemačka, SAD, Francuska, moraju da znaju da, bez kompromisa, pritisci ne pomažu.

Rekao da je pred našom zemljom težak period, u kojem očekuje pritiske na Srbiju.

– Srbija će se boriti civilizovanim metodama. Čekala je šest meseci ne uvodeći recipročne mere posle uvođenja taksi, ali da ne može da trpi i čeka doveka bez odgovora. To ću reći i kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsedniku Emanuelu Makronu – rekao je.

Što se tiče Berlinskog samita Vučić je objasnio da Srbija ide u Berlin da otvoreno iznese jasne stavove i dodao da ima poverenja u odgovornost Merkel i Makrona i da veruje da će oni razumeti šta se dešava u regionu.

– Nadam se da će sastanak biti podsticaj miru i stabilnosti u regionu, a ne prilika da neodgovorni ljudi dobiju podijum i scenu za neozbiljne nastupe. Ako i bude tako, dobiće odgovoran odgovor od strane predstavnika Srbije, borićemo se svim srcem – rekao je Vučić.

Nije zaboravio da pomene Peking i skup “jedan pojas, jedan put”. Već je ugovorio ugovorio i bilateralne susrete sa kineskim i ruskim predsednikom.

U Pekingu će razgovarati o situaciji na KIM i izneće im određene činjenice – da kosovski Albanci nisu ispunili nijednu obavezu iz Briselskog sporazum, niti formirali ZSO, da su uveli prvo takse od 10, a zatim od 100 odsto i da se 6. maja navršama šest meseci od kako od uvođenja tih proptivpravnih mera protiv Srbije i Srba sa KIM i njihovog normalnog snabedavanja.♦