Der Standard: cilj Berlinskog sastanka – “sahrana” ideje o razmeni teritorija

Der Standard: cilj Berlinskog sastanka – “sahrana” ideje o razmeni teritorija

18/04/2019 Off By BERB

 

Austrijski dnevnik Der Standard, pozivajući se na diplomatske izvore bavi se predstojećim samitom u Berlinu 29. aprila i navodi da je njegov cilj da se konačno “sahrani” ideja razmene teritorija između Srbije i Kosova.

 

Der Standard navodi da će Angela Merkel u Berlinu predložiti da sever Kosova dobije neku vrstu posebnog statusa, nešto slično na zajednicu srpskih opština, dogovorena Briselskim sporazumom još 2013. godine.

List, pozivajući se na nemenovane diplomate piše da je cillj Samita u Berlinu ‘da se sahrani plan razmene teritorija’.

Plan promene granica po etničkom kriterijumupodržali su visoka predstavnica Federika Mogerini, evropski komesar Johanes Han, američki savetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton, i Austrija i Mađarska, iako je dijametralno suprotan dosadašnjoj politici Zapada na Balkanu.

S druge strane, Standard navodi da se nemačka kancelarka protivi tom planu, a da su se u međuvremenu i SAD distancirale od te ideje, pošto su shvatile da je povezana sa pravnim i bezbednosnim problemima i da je mogućnost realizacije pod znakom pitanja.

Francuska smatra da je na Balkanu u prvom redu bitno da se uvede više vladavine prava”, piše list.

“Smisao sastanka u Berlinu je i da se Federiki Mogerini, koja podržala razmenu teritorija, uputi jasan signal”, dodaje Standard.

Prije bilo kakve odluke o Kosovu predsednik Srbije Aleksandar Vučić će se, kako je najavio, konsultovati sa predsednicima Rusije i KIne Vladimirom Putinom i Si Đinpingom(Agencije).♦