LSV: Ministri da odgovore kada će crkva platiti porez

LSV: Ministri da odgovore kada će crkva platiti porez

15/04/2019 Off By BERB

Gensek Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš poziva ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branka Ružića i finansija Sinišu Malog da prestanu sa ćutanjem i javnosti saopšte da li je i kada će crkva početi da plaća porez.


“Početkom januara je prošlo dve godine od kada je Patrijarh obavestio javnost da crkva neće plaćati porez dok joj ne bude vraćena sva imovina”, kaže Kostreš i podseća ministre na to da je u procesu konfesionalne restitucije crkvama već vraćeno preko 90 odsto imovine, odnosno pravo svojine na ukupno 58.083 hektara poljoprivrednog, šumskog i građevinskog zemljišta, kao i 91.000 kvadratnih metara objekata koji su sada u posedu crkava i verskih zajednica”.

– Sa druge strane, država iz budžeta koji građani pune porezom, plaća penzijsko, invalidsko i socijalno osiguranje za sveštenike i verske službenike.

-Početkom prošle godine iz tog istog budžeta je, recimo, Srpskoj pravoslavnoj crkvi donirano 2,3 miliona evra, a zatim u novembru i million evra da bi crkva vratila dug za to osiguranje iz devedesetih.

Pored toga, krajem marta Vlada je donirala još 1,18 milijardi dinara, odnosno oko 10 miliona evra za nastavak radova na uređenju hrama Svetog Save na Vračaru. Ilustracije radi, upravo za toliku sumu, odnosno 10 miliona evra, pokrajinska administracija uzima šestogodišnji kredit od banaka kako bi nabavila medicinsku i nemedicinsku opremu za zdravstvo u Vojvodini.

Ponavljamo, kaže Bojan Kostreš, LSV ne traži da crkva plaća porez nad sakralnim objektima, odnosno crkvama. Ali, smatramo krajnje nepravednim to da građani imaju obavezu i rok za plaćanje i da im se obračunava kamata ako kasne prilikom uplate poreza za stan ili kuću u kojoj žive, dok, sa druge strane, crkva javno odbija da plati porez na brojne objekte, oranice i šume kojima raspolaže.

Umesto da zemlji, u kojoj je svako treće dete na ivici siromaštva, odbija da plati porez, crkva bi trebalo da vernicima dâ lični primer, pozove ih da plaćaju porez i predoči koliko je sama poreza platila, koliko je novca otišlo u lokalne budžete i koliko je škola i bolnica od toga sagrađeno.

Dok se to ne dogodi, krajnje je vreme da ministri odgovore dokle će država da se odriče poreza na sve te hiljade hektara i kvadratnih metara i dokle će država imati dvostruke aršine prema crkvi i svojim građanima(Press LSV).♦