Digitalni samit Zapadnog Balkana: niže cene rominga!

Digitalni samit Zapadnog Balkana: niže cene rominga!

04/04/2019 Off By BERB

Ranka Čičak

Na drugom Digitalnom samitu Zapadnog Balkana koji je danas počeo u Beogradu pod pokroviteljstvom EU potpisan je regionalni sporazum o romingu, koji će od 1. jula omogućiti znatno niže cene rominga u zemljama Zapadnog Balkana.

 

Sporazum su potpisali predstavnici zapadnobalkanske šestorke, a u ime Srbije ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Cene rominga će u prvoj fazi, od 1. jula, biti smanjene za 27 odsto, a od 1. jula 2021. godine se očekuje potpuno ukidanje rominga za Zapadni Balkan.

Prema sporazumu, cene za minut razgovora ne mogu biti veće od 22,4 dinara, cene poruke od sedam dinara, dok će maksimalna cena za prenos podataka biti 21,4 dinara, sve bez PDV-a.

Obraćajući se Samitu Ana Brnabić je poručila da potpisivanje Sporazuma o romingu za Srbiju, u trenutku kada Priština krši druge regionalne sporazume, za Beograd nije bila laka odluka i dodala da Srbija šalje jasan signal da čini sve da pruži regionu šansu da bude prosperitetan i ima drugačiju budućnost.

-Najlakše i politički najoportunije bi bilo da se ne potpiše taj sporazum u vreme kada se neki drugi regionalni sporazumi, a pre svega mislim na CEFTA sporazum, krše već četiri meseca od strane Prištine. U ovom trenutku nisu potrebne lake i popularne odluke, već one koje daju jasan signal da će Srbija učiniti sve što može da region bude stabilan.”

Evropska komesarka za digitalno društvo i ekonomiju Marija Gabrijel rekla je da će potpisivanje sporazuma doneti znatne mogućnosti za stanovništvo.

Digitalni samit Zapadnog Balkana traje dva dana.♦