Krov nad glavom: Izbacuju na ulicu one o kojima moraju da brinu!

Krov nad glavom: Izbacuju na ulicu one o kojima moraju da brinu!

03/04/2019 Off By BERB

 

Ponovni pokušaj prinudnog iseljenja samohrane majke Danijele Poznatov i njeno dvoje maloletne dece je zakazan za sutra, 4. april u 12.00 časova. Prethodni pokušaj, 1. marta ove godine, sprečen je zahvaljujući solidarnoj podršci, međutim država ne odustaje od progona onih o kojima mora da brine.

 

U međuvremenu smo pokušali da pregovorima urazumimo Gradsku stambenu agenciju i Gradsku upravu Pančeva, ali oni i dalje tvrde da ne postoji nikakav osnov da se iseljenje Danijele Poznatov i njene dece obustavi, niti da im se pronađe alternativni smeštaj. Nakon pregovora, prosledili smo detaljno obrazloženje i niz zahteva i predloga da se situacija reši bez stvaranja novih beskućnika od ove porodice.Još uvek čekamo odgovore od: ministarke Zorane Mihajlović, gradonačelnika Pančeva i Poverenice za rodnu ravnopravnost.



Kakvu ulogu ima država u postupcima prisilnih iseljenja? Zašto nema obustave prisilnog iseljavanja kada ugroženi ljudi nemaju kud iz jedinog doma i zašto niko od iseljenih ne dobija alternativni smeštaj? Međunarodni pravni okvir, ali i pojedini nacionalni i lokalni propisi, obavezuju državu Srbiju da o svim ovim stvarima brine. Analizu tih propisa, kao i istorijske i naučne argumente zašto sa prisilnim iseljenjima treba odmah prestati, ponudili smo u tekstu Osnove za obustavljanje prisilnih iseljenja i nalaženje alternativnog smeštaja. Podsećamo:

⇒ država je dužna da tokom sprovođenja prisilnih iseljenja proveri relevantnu legislativu i odbaci ili izmeni propise koji su nekonzistentni sa obavezama koje proizilaze iz poštovanja prava na adekvatno stanovanje i zahtevima pakta;
⇒žene su prepoznate kao posebno ugrožena grupa zbog veće izloženosti nasilju i seksualnim napadima ukoliko postanu beskućnice;
– država je dužna da istraži sve moguće alternative u konsultaciji sa strankom koju želi da iseli sa ciljem da do prisilnog izbacivanja uopšte ni ne dođe;
⇒ konačni rezultat iseljenja ne sme da bude stvaranje beskućnika od pojedinaca ili ranjivost po pitanju kršenja drugih ljudskih prava. Tamo gde se osobe ne mogu starati same o sebi, država mora da preduzme sve adekvatne mere, do maksimuma raspoloživih resursa, da osigura adekvatan alternativni smeštaj.
⇒ prisilno izbacivanje ugrožava zdravlje i bezbednost, narušava uslove za zadovoljenje osnovnih životnih potreba (Ustav Srbije, član 69.), čime se krše načela humanosti, socijalne pravde i poštovanja ljudskog dostojanstva.

Jednoroditeljske porodice čiji su nosioci žene spadaju u najdepriviraniju grupu što se stanovanja tiče i to prepoznaje Zakon o stanovanju i održavanju zgrada koji je donet 2016. godine. Prema poslednjem popisu iz 2011. godine u Srbiji postoji 216.359 samohranih roditelja od kojih su 80 posto žene. Istraživanja su pokazala da samohrani roditelji spadaju u najsiromašniju demografsku grupu stanovnika, a najznačajniji oblici deprivacije ove grupe su vezani za materijalnu deprivaciju i stanovanje. Od navedenog broja jednoroditeljskih porodica čak 92 posto se susreće sa finansijskim teškoćama, polovina je materijalno uskraćena, dok 32 posto spada u kategoriju izrazito materijalno uskraćenih. Iako su posebna kategorija u zakonu, samohrane majke su retko prepoznate kao posebna grupa prilikom dodele socijalnih stanova. Apelujemo na sve aktere da ovu situaciju shvate ozbiljno i da na broj od 18.290 stanovnika Srbije koji prema popisu iz 2011. imaju status beskućnika ne dodaju još jednu tročlanu porodicu. Stvaranje novih beskućnika ne bi ni na koji način smeo biti javni interes Grada niti države Srbije.

Pozivamo vas da 4. aprila solidarno zaštitimo porodicu Poznatov. Krov svakome, ulica nikome(Press Krov nad glavom)!♦