Stiglo proleće: Okupljanje biciklista ispred  centra “Staklenac” na Trgu Republike

Stiglo proleće: Okupljanje biciklista ispred centra “Staklenac” na Trgu Republike

29/03/2019 Off By BERB

 

Sutra 30.marta beogradski biciklisti će se 96-ti put okupiti na tradicionalnoj biciklističkoj vožnji kroz centar Beograda. Okupljanje počinje u 16,30 ispred tržnog centra “Staklenac” na Trgu Republike.

 

Ovaj put tema je dolazak proleća, što je za većinu vozača bicikla početak biciklističke sezone. U tom periodu treba dopumpati gume, podmazati lanac i proveriti kočnice.

Organizatori najavljuju da će u aprilu biti otvoren Biciklistički ćošak u ulici Kraljevića Marka br. 4, u kome će biciklisti i biciklistkinje moći u spopstvenoj režiji da popravljaju bicikle, uz pomoć i instrukcije iskusnijih kolega.



Kritična masa je zajednička biciklistička vožnja koja se odvija u preko 300 gradova širom sveta kako bi se skrenula pažnja na probleme sa kojima se biciklisti i biciklistkinje susreću u svakodnevnom saobraćaju. U Beogradu, održava se svake poslednje subote u mesecu sa početkom u 17 časova sa Trga Republike, a u regionu u Novom Sadu, Šapcu, Skoplju i Zagrebu. To je mesečna proslava biciklizma (ne protest), događaj koji pripada građanima i građankama na najdirektniji mogući način.♦