Slučaj Mirjane Marković: Pravljenje obrasca za buduće bivše funkcionere?

Slučaj Mirjane Marković: Pravljenje obrasca za buduće bivše funkcionere?

28/03/2019 Off By BERB

 

Nevena Subotić (LSV)

Liga socijaldemokrata Vojvodine oštro se protivi stvaranju atmosfere u kojoj se ravnodušno prihvata odluka Apelacionog suda u Beogradu da poništi presudu kojom je Mirjana Marković, supruga bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, osuđena na godinu dana zatvora.

 

Polazeći od prezumpcije nevinosti nećemo postaviti pitanje zašto se njena navodna upletenost u ubistvo Ivana Stambolića i Slavka Ćuruvije nikad nije rasvetlila do kraja pred pravosudnim organima.

Baš zato što nikad nisu stvoreni uslovi da se do kraja rasvetle ovi gnusni zločini još bahatije izgleda vraćanje na početak šesnaestogodišnjeg suđenja za podstrekivanje na nezakonitu dodelu stana dadilji njenog unuka Marka.

Postavlja se pitanje ko to pokušava da izdejstvuje da čak ni za ovo delo, koje je sud dokazao, Mirjana Marković ne snosi odgovornost.

Nema velike zagonetke o tome pod čijom je zaštitom Mira Marković, jer su predstavnici ruskog tužilaštva još 2010. godine objavili da ona u toj državi ima status političke izbeglice i ne može da bude uhapšena.

Liga socijaldemokrata Vojvodine pita nadležne državne organe da li je moguće da u trenutku kad izvršitelji svakog dana ekspresno izbace neku porodicu na ulicu zbog nemogućnosti da plate kredite, Mirjana Marković ne može da bude osuđena ni za na sudu dokazane krivične radnje.

Da li to znači da imamo građane prvog i drugog reda ili se na taj način postavljaju uslovi pod kojim će i neki naredni državni i politički funkcioneri biti oslobađani krivica kada padnu sa vlasti.

Liga socijaldemokrata Vojvodine podseća javnost da lustracija u Srbiji još uvek nije sprovedena i da dogod se to ne desi postoji opasnost da se na društvenu i političku scenu iznova vraćaju oni koji ne bi na njoj trebali da budu.♦