Sever Kosova: U “ratu”između SzS i SL nastradao vladika Teodosije

Sever Kosova: U “ratu”između SzS i SL nastradao vladika Teodosije

28/03/2019 Off By BERB

Savez za Srbiju (SzS) optužio je sinoć Srpsku listu i Srpsku naprednu stranku da izlažu pretnjama nasiljem i otpuštanjem s posla ljude na Severu Kosova. Na udaru su učesnici na protestu #1od5miliona koji su nezadovoljni politikom Aleksandra Vučića, ali i najgrubljim klevetama episkopa Raško-prizrenskog Teodosija.

 

Iako navodi da je „na ovakve laži nasilnika izlišno uopšte odgovarati“, Srpska lista ipak odgovara da „Đilasov Savez za Srbiju“ na KiM-u ne može da okupi dovoljno ljudi na svojim „sektaškim okupljanjima“, i da im nije u „političkom interesu da te ljude na bilo koji način ometaju“, pošto su, kako ova lista navodi „oni sami sebi najbolja antireklama“.

Kako je SzS naveo u saopštenju, Srpska lista pod „direktnom kontrolom režima u Beogradu i uz podršku režimskih propagandnih glasila“: TV Most, Informer, Pink, Srpski telegraf, izlaže „najgrubljim klevetama“ episkopa Raško-prizrenskog Teodosija, optužujući ga za tajne pregovore sa specijalcima iz Prištine.

„Oštro osuđujemo ovaj dirigovani medijski linč na episkopa Teodosija. Sve ovo pokazuje da se režimu bliži kraj i da su njihovi potezi sve nervozniji“, dodaje se u saopštenju SzS.

SzS je u saopštenju naveo da „kriminalci SNS i Srpske liste“ zastrašuju ljude pretnjama fizičkim obračunom, prete pojedincima otpuštanjem sa fakulteta, kao i članova porodica zaposlenih u državnoj službi ili u javnim ustanovama, i to „samo zbog toga što su javno i slobodno“ izrazili neslaganje sa politikom Aleksandra Vučića.

„Paralelno sa rastom nezadovoljstva građana režimom Aleksandra Vučića i približavanjem datuma kada režim planira antiustavnu predaju Kosova i Metohije, SNS na Severu Kosova vrši ogroman pritisak na predstavnike Saveza za Srbiju i kosovske predstavnike protesta ‘Jedan od pet miliona’, koji se javno protive režimu“, piše u saopštenju.

Srpska lista, s druge strane, odgovara da je „tragikomično da neko ko, predvođen deklarisanim fašistom, upada na RTS, zastrašuje novinare i sugrađane, preti policajcima, a onda i opkoljava zgradu u kojoj radi demokratski izabran predsednik Srbije, optužuje bilo koga za nasilje i zastrašivanje“.

Optužuju SzS da „pokušavaju da zaštite kriminalce u svojim redovima koje su na Kosovu i Metohiji za vreme prethodne vladavine uhlebili mimo konkursa i bez poštovanja zakonskih odredbi na fakultetima, državnim preduzećima i ustanovama“, što, kako navode, govori o njihovom „strahu od vladavine prava“.

„Đilasov Savez za Srbiju“, poručuju iz Srpske liste, na Kosovu i Metohiji „ne može da nađe ni toliko pristalica da na svojim sektaškim okupljanjima nose jedan najobičniji transparent“. Priznaju da „nikome“, pa ni njima, „nije u političkom interesu da te ljude na bilo koji način ometa, jer oni su sami sebi najbolja antireklama.“

Kad je reč o optužbama za nekorektan odnos prema Eparhiji raško-prizrenskoj i episkopu Teodosiju, kažu da je to „sumanuto“, pošto takve optužbe dolaze od onih „koji najgrubljim rečima vređaju patrijarha, isto kao što su, svojevremeno, sada članovi Saveza za Srbiju na KiM predvođeni Markom Jakšićem napadali vladiku Teodosija nakon smene vladike Artemija”(KoSSev).