Beograd: Iselenje iz zasede u Ustaničkoj 79 na Voždovcu

Beograd: Iselenje iz zasede u Ustaničkoj 79 na Voždovcu

26/03/2019 Off By BERB

Udruženje Krov nad glavom <[email protected]> poslalo nam je ovu informaciju:

Iseljenje iz zasede dogodilo se petočlanoj porodici Alijević-Kostić kada su 11. marta ujutru izašli iz stana u Ustaničkoj 79 na Voždovcu da završavaju svoje obaveze: Neko na posao, neko u prodavnicu i u šetnju. Aida Alijević se nakon 2 sata napolju vratila natrag u stan i zatekla promenjenu bravu. Komšinica koja je bila svedokinja postupka rekla joj je kasnije da su izvršitelj i poverioci došli tu sa bravarom i policijom i brzo obavili sve. Nisu joj dozvolili ni da uđe i pokupi svoje stvari, već su samo neke lakše predmete sneli dole pred zgradu (dok druge još uvek drže). Sve je obavljeno bez prethodne najave i bez pokušaja da se porodici omogući alternativni smeštaj. Kada se vratio s posla suprug Đorđe Kostić je u afektu razvalio vrata i isterao poverioce, koji su bili u stanu, bez korišćenja sile. Ubrzo nakon toga je priveden i zadržan u policijskoj stanici Voždovac. Porodica je trenutno u jednom podrumu u komšiluku koji se izdaje za 150 evra, a samo suprug i jedan sin povremeno zarađuju.

– Dvadeset i šestog februara smo uz pomoć prijatelja i komšija odbranili porodicu, a tada je na iseljenju bila i izvršiteljka Biljana Petrović. Umesto da tu odbranu uzme kao povod da nategnutu situaciju reši sporazumno, izvršiteljka se odlučila za prikrivena sredstva: neinformisanje zainteresovane strane, praćenje kretanja porodice i obijanje stana! Za ova gruba kršenja ljudskih prava verovatno uopšte neće odgovarati. Podsećamo da su se u ranijim slučajevima izvršitelji koristili raznim nasilnim i obmanjujućim metodama da izvršenje sprovedu po svaku cenu: upad rano ujutru, pozivanje 30-40 policajaca da opkole zgradu, neinformisanje dužnika o izmirenju duga ili licitaciji nad stanom itd.

Sledećeg puta kada odemo na posao ili u prodavnicu možda bi trebalo da se zapitamo da slučajno nema nekih postupaka koji se u raznim sudovima nama vode iza leđa. Princip direktnog uručivanja presude i obaveštenja o iseljenju na ruke (pre sprovođenja) u našem pravosuđu ne postoji, prigovor ne odlaže izvršenje, treća lica nemaju nikakva prava i sudovi nisu dužni da ih pozovu na suđenja koja se odvijaju. U pitanju je jedna (ne)zakonska divljina gde stare i nove grupe moćnika ne prezaju ni od čega da se domognu vrednih nekretnina ili novca koji drže građani.

U organizaciji ‘Krov nad glavom’ pokrećemo kampanju skupljanja pomoći za porodicu Alijević-Kostić. Svi zainteresovani mogu donirati na račun našeg udruženja sa naznakom ‘za porodicu Alijević-Kostić’.
Udruženje građana ZA KROV
dinarski račun: 205 – 0000000263391 – 77
devizni račun: 0070800050225 IBAN: RS35205007080005022588
Kontakt osobe za slučaj:
Marko Crnobrnja 0637120554
Vladimir Logos 0643893374